In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Noordzeevissers protesteren tegen aanlandplicht

Noordzeevissers gaan zaterdag demonstreren in Rotterdam tegen de invoering van de aanlandplicht. Zo'n vijftig kotters leggen aan bij de HAL-kade, waar ze een persconferentie geven en gratis vis uitdelen.

De Europese wet over de aanlandplicht wordt in delen ingevoerd tussen 2016 en 2019. Noordzeevissers zijn verplicht om ongewenste bijvangst mee te nemen naar de haven.

Geld en tijd

Normaal worden te kleine vissen overboord gegooid. Maar nu ze aan land moeten worden gebracht, zijn vissers geld en tijd kwijt aan het selecteren van de bijvangst en het vervoeren. Met de bijvangst aan boord kan er minder verkoopbare vis mee. De boot is sneller vol.

"We worden verbannen van zee", zegt de Zeeuwse visser Job Schot, voorzitter van de actiegroep Eendracht Maakt Kracht (EMK) tegen Omroep Zeeland. Het gebied waar hij mag vissen wordt steeds kleiner door nieuwe regels en de bouw van windmolenparken. En nu dan ook de aanlandplicht.

Selectiever vissen

Milieuorganisaties omarmen de aanlandplicht. Anne Doeksen uit Zierikzee werkt voor Stichting de Noordzee. De stichting vindt het een goed initiatief om de visserij duurzamer te maken.

"Het gaat op dit moment goed met de visstand in de Noordzee. Maar door de aanlandplicht zou het nog wat beter worden. De vissers worden namelijk gedwongen om na te denken over nieuwe methodes om selectiever te vissen."

Advertentie via Ster.nl