NOS Nieuws

Stukje Scheveningse Pier afgebroken, 'afscheid van mijn jeugd'

Roestig aanhangsel van pier Scheveningen afgezaagd

Emoties en blijdschap overheersen vandaag op het strand van Scheveningen. Na 25 jaar leegstand is er definitief afscheid genomen van het 'stalen eiland' van de Pier. Het later gebouwde aanhangsel was voor de eigenaar al jaren een doorn in het oog. En dus moest het weg.

“Niet alleen voor ons, maar ik denk dat heel veel bewoners van Scheveningen en Den Haag het toch een beetje een lelijk gebouw vonden”, zegt Herman Smit, manager van de Pier. Volgens hem is het hoog tijd dat het uitzicht verandert. “We zijn heel druk bezig om de Pier nieuw leven in te blazen. En dit was nou niet het mooiste aanhangsel.”

Toch zijn er gemengde gevoelens bij het weghalen van het 'stalen eiland'. “Ik heb jarenlang gewerkt op de Pier en ben er ook opgegroeid”, vertelt een vrouw die vanochtend vroeg al op het strand was om de enorme hijsklus te aanschouwen. “Het is mijn eiland, mijn Pier. Dit is een stukje afscheid van mijn jeugd. De Pier begon ooit zonder 'stalen eiland' en nu gaat hij er ook weer af. Dat is best emotioneel.”

Beter weghalen

Tientallen mensen aanschouwden de laatste uren van het 'stalen eiland' vanaf het strand. Een man die het 'stalen eiland' ooit hielp opbouwen, heeft er iets minder moeite mee. “Op een gegeven moment dacht ik al dat ze hem beter weg konden halen. Er gebeurde toch niets meer mee.”

Maar hij koestert de mooie herinneringen. “Ik heb bijvoorbeeld nog aan die attractie van Jules Verne gewerkt. Daar bouwde ik vergane schepen en rotsen voor.”

 • John van der Tol / NOS
  Het 'stalen eiland' werd sinds 1991 niet meer gebruikt
 • Jozephine Trehy / NOS
  En nu is het op weg naar Vlaardingen om gesloopt te worden

Het 'stalen eiland' kenmerkte zich de laatste tijd vooral als roestig aanhangsel van de Pier van een miljoen kilo. Het lag vanaf het strand gezien het verst in zee en was als enige niet direct verbonden met de boulevard. Tot 1991 was het eiland in gebruik. Er was onder meer een griezelkelder en een speciale onderwaterwereld van Jules Verne dat 20.000 mijlen onder zee heette.

Manager Herman Smit kijkt nu alleen nog maar naar de toekomst. “De Pier moet weer elan krijgen. Net zoals het aanzicht vanaf het strand en de boulevard. Zonder dat lelijke ding erachter. Dit gaat een heel stuk beter worden.”

De hoogte in

Onderdeel van de opknapbeurt van de Pier van Scheveningen is onder meer een nieuw reuzenrad van ruim veertig meter hoog, dat sinds vorige week open is. Vanuit de blikvanger hebben mensen uitzicht over zee, de kust en de skyline van Den Haag. Met 36 gondels denken de initiatiefnemers een nieuwe publiekstrekker voor de Scheveningse Pier te hebben gerealiseerd.

 • John van der Tol / NOS
  Sinds vorige week is het reuzenrad open
 • John van der Tol / NOS
  Een adembenemend uitzicht is gegarandeerd
 • John van der Tol / NOS
  Het reuzenrad is ruim veertig meter hoog
 • John van der Tol / NOS
  Ook mooi uitzicht op het strand en het Kurhaus

Het 'stalen eiland' is door een gespecialiseerd bedrijf losgesneden en op een ponton in zee gehesen. Vandaag wordt het naar Vlaardingen verscheept om daar gedemonteerd te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl