Vice-president Biden (l) en premier Yildirim (r) bij hun ontmoeting in Ankara AFP

De Amerikaanse vice-president, Joe Biden, heeft de Koerdische milities in Noord-Syrië gevraagd zich terug te trekken achter de Eufraat. Als ze dat niet doen, zal de VS hen "onder geen enkele voorwaarde" nog steunen. 

De milities hebben in Noord-Syrië een groot deel van het grensgebied met Turkije in handen. Turkije wil voorkomen dat het hele grensgebied in Koerdische handen valt, omdat het bang is dat de Syrische Koerden de Koerdische rebellen in Turkije zullen steunen. 

NOS

Mede daarom hebben Turkse troepen de aanval geopend op de Syrische stad Jarablus, die in handen is van de terreurgroep IS. Die vuurde vanuit het Jarablus aanvallen uit op Turks grondgebied. Turkije wil niet dat de stad na de verdrijving van IS in Koerdische handen valt. 

De Koerden verdreven IS eerder deze maand uit de zuidelijker gelegen stad Manbij. Manbij ligt ten westen van de Eufraat. Turkije eist dat de Koerden zich daar terugtrekken en krijgt daarvoor nu steun van de VS. 

Gülen

Biden brengt een bezoek aan Turkije. Daarbij komt onder meer het uitleveringsverzoek voor de in de VS wonende Turkse geestelijke Fethullah Gülen aan de orde. Turkije beschuldigt hem onder andere van het beramen van de staatsgreep van vorige maand. President Erdogan heeft herhaaldelijk om uitzetting van Gülen naar Turkije gevraagd. 

Na een gesprek met premier Yildirim vroeg Biden de Turken om geduld op te brengen voor het Amerikaanse rechtssysteem. "Onze specialisten kijken samen met Turkse collega's of er bewijsmateriaal is dat aan een Amerikaanse rechtbank moet worden voorgelegd, voordat tot uitzetting kan worden overgegaan."

Biden ontkent dat de VS Gülen in bescherming neemt. "We hebben er geen enkel belang bij om iemand te beschermen die een bondgenoot schade heeft berokkend. Geen enkel." Hij zei ook dat president Obama zich niet met het uitleveringsverzoek zal bemoeien. 

STER reclame