WikiLeaks-oprichter Julian Assange in 2014
NOS Nieuws

'Wikileaks publiceert privégegevens en medische informatie'

Wikileaks heeft de privégegevens van honderden mensen gepubliceerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse persbureau AP.

Julian Assange, de voorman van de klokkenluiderssite, gelooft in radicale transparantie. Zijn organisatie zet vaak grote hoeveelheden data online zonder ze vooraf te censureren. Daarbij slaat de organisatie volgens critici door en leidt de werkwijze tot inbreuken op de privacy.

Dat beeld komt ook naar voren uit een onderzoek van AP. Het persbureau kwam in zijn onderzoek onder meer financiële informatie, paspoorten en arbeidscontracten tegen, waarmee fraude zou kunnen worden gepleegd.

Gevoelige informatie

In sommige gevallen gaat het om heel gevoelige informatie, zoals de namen van twee jonge slachtoffers van seksueel misbruik. Ook de naam van een Saudische, homoseksuele man zou zijn vrijgegeven. Dat is gevaarlijk, omdat in Saoedi-Arabië de doodstraf staat op homoseksualiteit.

Ook zijn van een aantal mensen medische gegevens te vinden in documenten die door Wikileaks zijn gepubliceerd, blijkt uit het onderzoek. Daarbij gaat het ook om Saoedische huwelijkscertificaten die duidelijk maken of een bruid maagd was, en om gegevens van mensen die lijden aan soa's.

Saudi Cables

De problemen doen zich onder meer voor bij de Saudi Cables, documenten van het Saoedische ministerie van buitenlandse zaken die Wikileaks heeft gepubliceerd. Wikileaks werkte daarvoor onder meer samen met Reporter Without Borders; die organisatie zegt tegen de NOS niets te weten van persoonsgegevens die zijn uitgelekt.

Eerder werd Wikileaks al beschuldigd van het laten uitlekken van persoonlijke gegevens van een groot aantal Turkse vrouwen. Die informatie was afkomstig van documenten van de Turkse AK-partij, die Wikileaks onlangs heeft vrijgegeven.

Ook in e-mails van de Amerikaanse Democratische Partij, die Wikileaks online heeft gezet, zitten BSN-nummers en creditcardgegevens van ruim twintig mensen, stelt AP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl