WikiLeaks-oprichter Assange houdt zich sinds 2012 schuil in de ambassade van Ecuador in Londen. Vorige week was hij via een videoverbinding bij een conferentie in Chili
NOS Nieuws

WikiLeaks publiceert bijna 300.000 e-mails Turkse AK-partij

Klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft 294.548 gelekte e-mails van de Turkse AK-partij van de zittende president Erdogan gepubliceerd. Het gaat om correspondentie vanaf 762 mailadressen in de periode van 2010 tot 6 juli 2016. WikiLeaks meldt op Twitter dat de website in heel Turkije wordt geblokkeerd. Eerder werd de site belaagd.

Later is de publicatie gepland van nog meer mailverkeer. Op dit moment is alleen de correspondentie van mailadressen die beginnen met de letters A tot en met I vrijgegeven. Mede door de grote hoeveelheid e-mails is nog niet bekend wat er precies in de gelekte documenten staat. Op sociale media wordt geklaagd dat het gaat om veel spam-mail.

WikiLeaks had de e-mails een week voor de mislukte couppoging gekregen van een klokkenluider. De bedoeling was om de gelekte mails later dit jaar te publiceren, maar in verband met de couppoging is besloten dit eerder te doen.

De organisatie zegt dat de bron van het lek niets te maken heeft met de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag. Ook heeft de bron volgens WikiLeaks geen banden met rivaliserende politieke partijen of landen.

WikiLeaks zegt dat de gelekte adressen niet primair gebruikt worden voor communicatie over gevoelige interne partijzaken, maar dat ze vooral gebruikt zijn voor correspondentie met en over de buitenwereld.

Ebru Umar

Het gelekte mailbestand is te doorzoeken door in een balk namen van verzonden bestanden of mailadressen in te voeren. De zoekterm "Ebru Umar" levert 42 resultaten op. Wat er precies in de mails staat, is nog niet bekend.

De columnist en journalist Ebru Umar werd in april in haar woning in het Turkse Kusadasi opgepakt. Ze zou president Erdogan op Twitter hebben beledigd. In mei kon Umar weer terugkeren naar Nederland. Ze liet na haar terugkeer weten niet meer terug te gaan naar Turkije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl