'Ik heb een probleem, mijn dochter wil een beugel'
"Soms is het moeilijk. Vooral als ze aan mij vragen: mam kunnen we dat krijgen? En dan moet ik 'nee' zeggen." Zo gaat een moeder uit Waalwijk om met de gebrekkige financiële armslag die de bijstand met zich meebrengt. "Het is hard, maar de vraag wordt gelukkig niet meer veel gesteld, want ze weten toch dat het niet gaat."
Het aantal kinderen dat opgroeit in een bijstandsgezin is vorig jaar gestegen, maakt het CBS vandaag bekend. De gemeente Waalwijk geeft 'kinderbonnen' aan gezinnen zodat ze bijvoorbeeld een jas kun kopen of een abonnement voor een sportclub.
Luister hieronder naar het verhaal van de Waalwijkse bijstandsmoeder:
Maar de stijging van het aantal 'bijstandskinderen' wordt volgens het CBS veroorzaakt door de vluchtelingencrisis en de grote toestroom van kinderrijke Syrische gezinnen. Een daarvan is het gezin Muhammad uit Utrecht. De vader kwam twee jaar geleden naar Nederland. Zijn vrouw, twee dochters en twee zoons volgden een jaar later.
De vader van het gezin is landbouwkundig ingenieur en had in Syrië een champignonkwekerij met honderd mensen in dienst. "Ik wil een betere situatie, maar ik probeer het nu met dit geld", vertelt hij. Helaas kan hij zich niet alles veroorloven wat hij wil. "Ik heb een probleem, mijn dochter wil een beugel en die kost 3000 euro."
Verslaggever Jozephine Trehy ging bij het gezin langs rond etenstijd:
"Ja, kinderen in armoede hebben het zwaar", reageert Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Volgens haar moeten de twee voorbeelden, het Nederlandse en het Syrische gezin, apart worden beschouwd.
"Het is natuurlijk niet raar als je net in Nederland bent, dat je dan nog niet meedoet in onze samenleving", zegt Kalverboer. "Ik hoop voor het Syrische gezin dat ze snel kunnen meedoen. Bij Nederlandse gezinnen ligt er soms een andere oorzaak aan ten grondslag en dan kan die armoede langer gaan duren."
De rafelranden
Wat de oorzaak ook is, armoede kan heel belastend zijn voor kinderen, denkt de Kinderombudsman. "Dat ze bijvoorbeeld thuis niet vertellen dat iets stuk is, omdat ze denken dat ouders de reparatie niet kunnen betalen. Of dat ze tegen vriendjes zeggen dat ze niet van films houden, omdat ze niet willen zeggen dat ze het niet kunnen betalen. Dat heeft heel veel impact."
Volgens Kalverboer is het belangrijk om te zorgen dat mensen het in materieel opzicht goed hebben, zoals met de bonnen in Waalwijk, maar moet er ook aandacht komen voor de ouder-kindrelatie.
"Armoede zorgt voor spanning in het gezin. Ouders hebben zorgen, zijn misschien niet meer zo beschikbaar voor hun kinderen. Daar moet je aandacht aan besteden, met name bij gezinnen die lang in armoede zitten. Aan de rafelranden van onze samenleving lopen de spanningen vaak op."