Het voormalig zorgcomplex van Daelzicht dat door Öztürk werd omgebouwd tot een hotel
NOS Nieuws

'Toezichthouder handelde juist in vastgoeddeal Kamerlid Öztürk'

Er zijn geen fouten gemaakt door de toezichthouder in de procedure rond de vastgoeddeal tussen Daelzicht en Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk. Dat schrijft staatssecretaris Van Rijn in antwoord op Kamervragen.

Het College Sanering Zorginstellingen moest toestemming geven voor de verkoop. Uit een publicatie van NRC Handelsblad bleek dat een van de gebouwen voor een veel lagere prijs was verkocht dan de taxatiewaarde.

Bovendien was bij de toezichthouder niet gemeld dat er een bestemmingsplanwijziging ophanden was. Dat had de prijs kunnen doen opdrijven.

Uiteenlopende taxaties

Dat laatste is onjuist, schrijft Van Rijn. Er werden drie taxaties gedaan, waarbij twee taxateurs ervan uitgingen dat de bestemmingsplanwijziging er zou komen. De taxatiebedragen liepen uiteen van 475.000 euro tot 610.000 euro.

Er waren meerdere kapers op de kust, blijkt uit de brief van Van Rijn, maar die potentiële kopers haakten een voor een af. Öztürk bleef als enige over en bood 510.000 euro. Dat bedrag werd aan de toezichthouder gemeld.

Schade

Uiteindelijk werd de verkoopprijs met nog eens 110.000 euro verlaagd, vanwege schade aan het gebouw. Dat bracht de verkoopprijs op 400.000 euro. Dat meldde Daelzicht ook aan de toezichthouder, maar pas nadat de deal was rondgekomen. Het college vroeg om extra informatie en ging op basis daarvan met terugwerkende kracht akkoord met de uiteindelijke verkoopprijs.

Daelzicht erkent dat de zorginstelling eerder had moeten melden dat er nog een ton van de verkoopprijs afging.

Daarmee is nog niet gesteld dat er niet onoorbaar is gehandeld, schrijft Van Rijn in de brief. Daartoe moeten de resultaten van het onderzoek bij Daelzicht zelf worden afgewacht. Daelzicht is bezig met een onderzoek naar een reeks zakelijke transacties, waarbij de deal met Öztürk er een van is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl