NOS Nieuws

Metropole Orkest met Quincy Jones op BBC Proms

Het Metropole Orkest treedt vanavond voor het derde jaar op rij op bij de prestigieuze BBC Proms in Londen. Een extra bijzondere editie dit keer, want het wordt een eerbetoon aan een van de grootste muzieklegendes van onze tijd: Quincy Jones.

Het Nederlandse orkest heeft het avondvullende programma in overleg met Jones samengesteld. De 83-jarige Jones, die de solisten heeft uitgekozen, zit tijdens het concert in de zaal van de Royal Albert Hall.

"Het is prachtig dat we dit mogen doen", zegt Pieter Hunfeld van het Metropole Orkest. "Jones' oeuvre is zo enorm groot en zo rijk. Om dat te mogen spelen waar hij zelf bij is; dat is wel heel bijzonder. Hij is misschien wel de koning van de popmuziek."

Jones heeft talloze muziekstukken voor radio en televisie geproduceerd. Het NOS-programma Langs de Lijn gebruikt zijn muziek al sinds 1974 als begintune.

Verder produceerde de Amerikaan onder meer het album Thriller van Michael Jackson en werkte hij met Frank Sinatra. Ook nu nog is Jones actief als scout van jonge talenten.

Jones was er gisteren bij toen het Metropole Orkest repeteerde en dat was volgens Hunfeld al een bijzonder moment. "Toen hij binnenwandelde werd het wel even heel stil, want er zijn toch maar weinig mensen met zo veel impact op de hedendaagse muziek als hij."

Het Metropole Orkest is uitgegroeid tot grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld. Het won dit jaar een Grammy en de Oeuvreprijs Jazz/World 2016 van de Edison Stichting. Vorige maand stond het orkest op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam.

Ondanks alle succes heeft het Metropole Orkest het moeilijk vanwege kortingen op de subsidie. "Drie jaar geleden hebben alle musici 50 procent van hun salaris ingeleverd. Het budget van het orkest is gehalveerd en als alle plannen doorgaan wordt er in januari weer 15 procent gekort", verklaart Hunfeld. "Terwijl de rek er eigenlijk wel uit is."

"We hebben alles laten zien wat we kunnen. We hebben net een Grammy gewonnen, we spelen nu weer bij de BBC Proms. Nog een keer 15 procent inleveren, terwijl we net 50 procent hebben ingeleverd, maakt het wel heel moeilijk om deze impact te houden."

Het concert van het Metropole Orkest is om 20.30 uur Nederlandse tijd live te volgen op BBC Radio 3. Om 23.00 uur Nederlandse tijd wordt het op tv uitgezonden op BBC 4.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl