Metropole Orkest tijdens een optreden in Muziekgebouw 't IJ
NOS Nieuws

Centrale rol voor Metropole Orkest op North Sea Jazz Festival

Een paar jaar geleden was het Metropole Orkest op sterven na dood, maar nu timmert 's werelds grootste pop- en jazzorkest weer flink aan de weg. Met vanavond optredens op het North Sea Jazz Festival in Rotterdam; in augustus staat een concert in de Royal Albert Hall in Londen op het programma.

Op deze 41ste editie van het North Sea Jazz Festival treedt het Metropole Orkest onder meer op met Snarky Puppy, een collectief van muzikanten met als thuisbasis Brooklyn, New York. In februari wonnen zij samen een Grammy Award voor 'Best Contemporary Instrumental Album'.

Grammy voor Metropole Orkest en Snarky Puppy

Vanavond spelen de twee formaties voor het eerst weer samen sinds de Grammy Awards. Michael League, bassist, componist en producer van Snarky Puppy prijst het Metropole Orkest om zijn veelzijdigheid. "Ze kunnen heel mooi spelen in verschillende stijlen waar orkesten normaal gesproken moeite mee hebben."

'Ze passen muzikaal heel goed bij ons'

Het Metropole Orkest werd in 1945 opgericht en kreeg tot 2012 financiering uit het omroepbudget. Toen die subsidie wegens bezuinigingen wegviel, zag het er slecht uit en werd het orkest met opheffing bedreigd.

Om politieke steun te vragen, gaf het orkest een concert in het perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De aanwezige Kamerleden kregen ruim 35.000 handtekeningen aangeboden.

Protest Metropole Orkest

Na veel kritiek kwamen de regeringspartijen PvdA en VVD met een overgangsregeling die het voortbestaan van het orkest tot 2017 garandeerde.

Nu wordt het Metropole Orkest deels gesubsidieerd. Om te overleven hebben de orkestleden de helft van hun salaris ingeleverd, maar het blijft moeilijk om het hoofd boven water te houden.

'We moeten iedere keer ons bestaansrecht verdedigen'

Muzikaal gezien gaat het goed met het orkest dat jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, filmmuziek en wereldmuziek ten gehore brengt. Dit jaar was er niet alleen de Grammy, maar ook de Oeuvreprijs Jazz/World 2016 van de Edison Stichting. Het ensemble treedt komende zomer voor de derde keer op tijdens de BBC Proms, een van de beroemdste concertseries ter wereld in de Royal Albert Hall in Londen.

We hebben een heel goede reputatie opgebouwd in de afgelopen veertig jaar. Vaak willen artiesten graag bij ons staan.

Directeur Jan Willem Luyken

Op het North Sea Jazz Festival speelt het Metropole Orkest een centrale rol. Directeur Jan Willem Luyken: "Het Metropole Orkest is eigenlijk ieder jaar goed vertegenwoordigd bij ons, maar dit jaar extra, want ze doen twee heel belangrijke projecten, vanavond al. Eerst met Snarky Puppy, op dit moment één van de meest populaire jazz-acts die er zijn. Daarnaast spelen ze ook nog samen met Kamasi Washington, de man waarvan de The Washington Post een paar maanden geleden zei dat het de nieuwe jazz-god was. Dus het Metropole Orkest is het hele weekend zeer nadrukkelijk aanwezig."

Het North Sea Jazz Festival wordt komend weekend voor de elfde keer in Ahoy in Rotterdam gehouden. Grote namen dit jaar zijn Pharrell Williams, Level 42, Earth, Wind & Fire en The Roots, een instrumentale hiphop-band. "We bevinden ons in de gelukkige positie dat we een heel goede reputatie hebben opgebouwd in de afgelopen veertig jaar en vaak willen artiesten graag bij ons staan", stelt de festival-directeur.

Metropole Orkest repeteert voor North Sea Jazz

Filosofie

Is het met deze artiesten nog wel een jazzfestival? "Die kritiek is al zo oud als het festival zelf", zegt Luyken. Volgens hem wilde de bedenker van het jazzfestival, Paul Acket, dat zo veel mogelijk mensen in aanraking zouden komen met jazz. Dus zorgde hij voor een mix van jazz- en populaire muzikanten, zoals James Brown en Van Morrison. "Die combinatie trok natuurlijk heel veel mensen die daardoor automatisch ook met minder bekende jazzmuziek in aanraking kwamen. Die filosofie hanteren we eigenlijk nog steeds."

In tegenstelling tot Pinkpop en Rock Werchter had het North Sea Jazz Festival geen enkele moeite om de kaarten verkocht te krijgen. "Wij zijn al vijf maanden uitverkocht. Ik denk dat het te maken heeft met een enorme revival die de jazzmuziek momenteel doormaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl