De koninklijke familie was ook weer aanwezig bij de olympische wedstrijd
NOS Nieuws

'Niemand huilde van blijdschap om die zilveren medaille'

Niet alleen Dafne Schippers was teleurgesteld na haar prestatie op de 200 meter waarbij ze olympisch zilver behaalde, ook het publiek in het stadion was ontgoocheld. "Iedereen klapte wel, maar dat was niet uit blijdschap", vertelt oud-topsporter Erben Wennemars, die aanwezig was bij de wedstrijd.

"Iedereen was in rouwstemming", gaat Wennemars verder. "In het hele stadion zaten volgens mij wel duizenden Nederlanders, die allemaal speciaal voor Dafne waren gekomen. Niemand huilde van blijdschap om die zilveren medaille."

Ook de ouders van Schippers zaten in het publiek. "Na het rennen ging ik naar ze toe. Maar wat zeg je dan? Je feliciteert ze ook niet zo snel met zilver", zegt de oud-topsporter. "Zij vertelden me ook: 'Dafne kwam maar voor één ding en dat was goud.'"

Niet in de geschiedenisboeken

Het verschil tussen een gouden en zilveren medaille is groot voor Schippers, zegt Wennemars. "Dafne zou bij goud een internationale ster worden, ze zou de geschiedenisboeken in gaan en het zou haar een grotere financiële bijdrage leveren. Daarom snap ik de rauwe reactie wel."

Ook Dafnes vriend, dj Nicky Romero, zat in het stadion om zijn vriendin aan te moedigen. Het was de eerste keer dat de dj bij zo'n groot sportevenement van zijn vriendin aanwezig was. "Het was zenuwslopend. Ik werd er gewoon bijna bleek van. Dat gebeurt me niet als ik aan het draaien ben", zegt hij, in een oranje T-shirt met 'Team Dafne' erop.

Ook hij is teleurgesteld. "Je gunt haar gewoon die titel. Ik ben nu eventjes teleurgesteld, vooral voor haar. Maar ik ben ook heel trots."

Vriend Nicky Romero leeft op tribune mee met Dafne

Volgens de dj kunnen ze morgen de uitslag relativeren. "Morgen zijn we allemaal heel blij. We waren er bijna, het scheelde maar heel weinig." Wennemars is het hiermee eens, "Morgen mag je het in groter geheel zien. Dafne is een geweldige sporter, er is maar één vrouw op de hele wereld die sneller loopt. Maar nu mag ze even rauw reageren, dat is gewoon nodig."

Ook de koninklijke familie was weer aanwezig bij de olympische wedstrijd.

Verschrikkelijke situatie

Schippers zelf zei direct na de wedstrijd de situatie "verschrikkelijk" te vinden. "Ik kan hier niet van genieten." Na de wedstrijd lag ze een tijdje op de grond. "Ik baal hier echt van. Ik kwam om te winnen, dat is alles", reageerde de Utrechtse kortaf. "Ik voelde me supergoed, ik weet het gewoon even niet. Ik ging stuk en kon niet meer door. Dat kan gebeuren."

  • ANP
    Dafnes moeder keek gespannen toe
  • ANP
  • ANP
    Nicky Romero (links), Dafnes zus Sanne en Dafnes ouders (rechts) kwamen Dafne aanmoedigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl