NOS Sport

Schippers moet op 200 meter genoegen nemen met zilver

Dafne Schippers heeft Nederland voor het eerst in 24 jaar weer aan een olympische medaille in de atletieksport geholpen. De 24-jarige Utrechtse liep in Rio de Janeiro in de finale van de 200 meter naar de zilveren medaille. Ze finishte in 21,88 seconden. De titel ging naar de Jamaicaanse Elaine Thompson in 21,78 seconden. Thompson had ook al de 100 meter gewonnen.

Ellen van Langen was de laatste Nederlandse atlete die op de Olympische Spelen een medaille binnenhaalde. Van Langen won in 1992 in Barcelona goud op de 800 meter.

Doodstil was het woensdagavond in het João Havelange Olympisch Stadion bij de start van de 200 meter. Zou het kunnen? Zou een Nederlandse atlete van 24 jaar, die op 9-jarige leeftijd bij Hellas in Utrecht haar eerste stappen in de atletieksport zette, internationale roem kunnen vergaren op een sprintnummer dat de laatste decennia vooral door Amerikaanse en Jamaicaanse sprintsters is beheerst?

Thompson als een schicht van start

Schippers mocht in de finale van start gaan in de gunstige baan 4, zodat ze haar belangrijkste rivales (Tori Bowie in baan 5, Elaine Thompson in baan 6) in het eerste deel van de race in de rug kon kijken. In Thompson vond ze echter een geduchte concurrente, die in Rio de Janeiro in topvorm verkeert. De Jamaicaanse verloor vorig jaar in Peking, waar Schippers voor het eerst haar sprintkwaliteiten aan het mondiale publiek demonstreerde, nipt van de Nederlandse.

Thompson schoot in Rio als een schicht uit de startblokken. Schippers, die pas vijftien maanden geleden de zevenkamp definitief inruilde voor het sprintwerk, moest van ver komen om op het rechte stuk de Jamaicaanse bij te halen. Ze kwam ver, maar niet ver genoeg. Achter Thompson moest ze zich tevreden stellen met zilver. Een unieke medaille voor Nederland, maar Schippers was voor goud gekomen.

NOS-commentator Léon Haan zag de beste atlete winnen. "Thompson was de beste bij de start, liep het beste de bocht, had het beste middenstuk; de terechte winnares. Ik denk dat Dafne hier niet de vorm van vorig jaar in Peking had. Waar dat aan heeft gelegen, zal ze wel met haar trainers bespreken", zegt Haan.

De stoom kwam na afloop uit haar oren. Het resultaat was voor de perfectioniste reden vloekend en tierend de catacomben op te zoeken. Haar schoenen smeet ze uit frustratie weg. Alles was gericht op goud. Dat de 100 meter met de vijfde plaats niets opleverde, kon ze gezien de achtergrond nog net accepteren.

Schippers was in de aanloop naar de eerste races geblesseerd geraakt aan de lies. Dat kostte haar wellicht een medaille op de kortste afstand, maar voor de 200 meter voelde ze zich topfit. Haar optreden in de halve finales was indrukwekkend. In de finale liep het niet helemaal naar wens. De machtige versnelling op het slotstuk bleef uit. "Ik kwam hier voor goud", uitte ze haar frustraties. Haar volgende kans is over vier jaar in Tokio.

Begrip

"Ik begrijp haar teleurgestelde reactie, maar naar buiten toe is het niet goed. Het haalt de glans van de medaille af. Dafne is een perfectionist, wil altijd winnen. Nu lijkt het echter of dat zilver niets is, terwijl het toch een historische medaille is", sluit Haan af.

  • NOS
    Finishfoto 200 meter
  • NOS
    Uitslag 200 meter

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl