Een vrouw in een boerkini
NOS Nieuws

Boerkini staat voor kabinet niet ter discussie

Het kabinet komt niet met plannen voor een boerkiniverbod. In Frankrijk is de discussie daarover opgelaaid: verschillende Franse burgemeesters hebben de boerkini in de ban gedaan. Premier Valls steunt hen, al komt hij niet met landelijke maatregelen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag zegt dat het kabinet geen voorstellen voorbereidt om de boerkini in Nederland te verbieden. Er is wel een plan voor een beperkt verbod op kleding die het gezicht bedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om boerka's, maar ook om integraalhelmen en maskers.

Heel wat anders

Minister Plasterk diende vorig jaar een wetsvoorstel in om zulke kleding te verbieden in het onderwijs, het openbaar vervoer, de zorg en in overheidsgebouwen. Hij vindt dat daar de onderlinge communicatie in het geding is, met gevolgen voor de dienstverlening en de veiligheid.

Een woordvoerster van Binnenlandse Zaken benadrukt dat dat heel wat anders is dan een boerkini. Want dat is geen kleding die het gezicht bedekt.

Over een boerkaverbod wordt al jaren gepraat en er zijn al verschillende voorstellen geweest. Het plan van het huidige kabinet was al aangekondigd in het regeerakkoord. Het ligt bij de Tweede Kamer, maar is nog niet behandeld.

In de Kamer is geen meerderheid voor een boerkiniverbod. De regeringspartijen VVD en PvdA zien er niets in. Volgens de VVD zijn mensen op het strand vrij om zelf te bepalen hoe ze zich kleden. PvdA-Kamerlid Marcouch sluit zich daarbij aan.

De PVV vindt dat de boerkini net als de boerka een symbool is van "gruwelijke vrouwenonderdrukking in de islam" en daarom moet worden geweerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl