Afzwaaiende beachvolleyballer Reinder Nummerdor
NOS Nieuws

Minister Schippers belooft praktische hulp voor uitgesporte atleten

De overheid werkt aan een plan om oud-topsporters te ondersteunen bij het vinden van een baan. Dat zei minister Schippers in Rio de Janeiro. Het is nog niet bekend hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor de begeleiding van voormalige atleten.

Judoka Henk Grol had de minister in een brief geschreven dat atleten na hun sportcarrière vaak zonder werk komen te zitten. "'Wat als een topsporter afscheid neemt? Hoe komt hij in het normale leven weer aan baan', schreef hij mij. Dat gat gaan we dichten", zei Schippers.

Het plan richt zich op begeleiding bij het vinden van een baan. "Ze krijgen hulp bij het vinden van hun sterke punten en waar ze de meeste kans maken."

Plan eerst bespreken

Verdere details van het plan worden later duidelijk. De minister wil het eerst voorleggen en evalueren met sporters.

Schippers wil sporters helpen met maatschappelijke carrière

Afgelopen juni werd al bekend dat het kabinet extra geld wil uittrekken om sporters te ondersteunen. Het gaat om een pakket van 8,5 miljoen euro voor toelages, onderzoek en topsportprogramma's.

'Overheid niet alleen verantwoordelijk'

Twee jaar geleden gaf minister Schippers nog aan niets te voelen voor een financieel vangnet voor oud-topsporters. Ze zei toen dat de carrière na het sporten niet alleen de verantwoordelijkheid is van de overheid, maar ook van de sporters zelf.

Henk Grol had toen in de talkshow Pauw & Witteman zijn beklag gedaan over een gebrek aan een regeling.

Henk Grol wil hulp na einde sportcarrière

Momenteel krijgen alleen aankomende en huidige topsporters hulp van de overheid. Zo is er het Stipendium, een uitkering voor sporters om te zorgen dat ze niet in geldproblemen raken. Ze krijgen een maandelijkse vergoeding om zich puur op de sport te focussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl