NOS Nieuws

Kabinet trekt extra geld uit voor topsport

Het kabinet trekt extra geld uit om topsporters en amateursporters meer te ondersteunen. Dat schrijft minister Schippers aan de Tweede Kamer. Schippers wil dat Nederland tot de beste tien topsportlanden ter wereld gaat horen.

Zo zet het kabinet 1,5 miljoen euro opzij voor topsportprogramma’s, komt er 2 miljoen beschikbaar als toelage van topsporters die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en komt er 6 miljoen voor sportonderzoek. Ook werkt Schippers aan een regeling om topsporters te ondersteunen bij een overstap naar een maatschappelijke carrière.

De 1,5 miljoen is allereerst bedoeld om sporters die naar de spelen in Rio gaan te ondersteunen. NOC*NSF kampt met tegenvallende lotto-inkomsten, dus het geld is snel nodig, schrijft Schippers.

Als Lotto en de Staatsloterij gaan fuseren, verwacht het kabinet weer extra inkomsten waaruit de ondersteuningen voor topsporters vanaf 2018 kunnen worden betaald.

Rolmodel

Niet alleen topsporters, ook amateursporters worden ondersteund. Er komt dus geld voor onderzoeken en via de zogenoemde Sportimpuls komen er subsidies voor projecten om mensen aan het sporten te krijgen. Daarbij moet er meer aandacht komen voor ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking, schrijft Schippers.

Ook wil het kabinet dat topsporters clinics en trainingen gaan geven en als rolmodel meer mensen gaan motiveren voor sport.

Coalitiegenoten PvdA en VVD komen vandaag nog met een ander plan om meer geld voor sport vrij te maken. Ze willen dat de winsten die vrijkomen bij het online wedden op uitslagen voor een deel teruggaan naar sporters. De Kamer spreekt later vandaag over de invoering van de nieuwe gokwet die het online wedden mogelijk gaat maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl