NOS Sport

Goud voor Weertman op 10 kilometer open water

Ferry Weertman heeft op de olympische 10 kilometer op open water in extremis het goud veroverd. In een bloedstollende sprint klopte hij de Griek Spiros Gianniotis en werd zo de opvolger van Maarten van der Weijden, die in 2008 de titel greep.

Jarrod Poort gaf kleur aan de race door de baai van de Copacabana. De Australiër ging er meteen vandoor en verdedigde lang een voorsprong van een minuut. "Een kamikaze-actie", oordeelde Australisch bondscoach Jacco Verhaeren. Poort werd op 1.400 meter van de finish ingerekend door Weertman, die zich lang in de middenmoot had schuilgehouden. Met lange slagen sloeg hij een gaatje.

Jury na lang beraad: Weertman wint

In de laatste kilometer voegde wereldkampioen Jordan Wilimovsky zich bij Weertman, net als Oussama Mellouili en Jack Burnell. Aan de definitieve eindsprint deed ook de ervaren Gianniotis mee. In een bloedstollende eindsprint raceten zes zwemmers zij aan zij op de finishfuik af. De Griek kreeg nog een gaatje, maar Weertman haalde hem bij.

Het duurde lang voor 'Very Ferry Fast' het goede nieuws hoorde. De Griek zwom met zijn transponder eerder onder het finishbord door en stond daardoor aanvankelijk als winnaar in de uitslag, maar het was duidelijk te zien dat Weertman eerder aangetikt had.

De jury had het druk met het bestuderen van de finishfoto's en bevestigde na enige tijd dat Weertman inderdaad eerder had aangetikt en dus het goud verdiend had. Een andere foto wees de Fransman Marc-Antoine Olivier aan als de winnaar van het brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl