NOS Sport

Goud voor Van Rouwendaal op 10 kilometer

Sharon van Rouwendaal heeft op de 10 kilometer open water in Rio op fraaie wijze de olympische titel veroverd. Na de malaise van de Nederlandse ploeg in het zwembad overtuigde de Baarnse in de baai van de Copacabana de hele race.

De 22-jarige specialiste, die op de langebaan de finale van de 400 meter miste, demarreerde halverwege de wedstrijd en kreeg een paar concurrentes mee. Maar ze wist ook die vrouwen van zich af te schudden en tikte uiteindelijk na een kleine twee uur zwemmen afgetekend als eerste aan.

Een peloton van 25 vrouwen was begonnen aan de vier ronden door de baai van de beroemde Copacabana. Terwijl Van Rouwendaal, vorig jaar bij de WK tweede op deze afstand, aan de zijkant van de meute ruimte voor haar slagen zocht, namen de Australische Chelsea Gubecka en de Hongaarse Eva Risztov het voortouw.

Drinken

Na de eerste ronde van 2,5 kilometer had de Nederlandse zich in de voorhoede genesteld en ook halverwege lag ze tussen wereldkampioene Aurelie Muller uit Frankrijk en titelverdedigster Risztov in de voorste gelederen.

Sharon van Rouwendaal tijdens haar gouden race in Rio

Kort na de tweede ronding van de boei, na zo'n 6,5 kilometer zwemmen, kwam de Baarnse met een versnelling die het veld langzaam maar zeker uit elkaar trok. Bij het ingaan van de laatste ronde sloeg koploopster Van Rouwendaal het drinken over, daarmee de concurrentie min of meer dwingend hetzelfde te doen om niet te veel op achterstand te raken.

De Italiaanse Racele Bruni, de Chinese Xin Xin en de Braziliaanse Poliana Okimoto wisten lang in het kielzog van de Nederlandse te blijven en ook Muller sloot nog aan bij de achtervolgsters. Van Rouwendaal bleef ondertussen een hoog tempo onderhouden en slaagde erin een gaatje van zo'n tien meter te slaan. Die voorsprong bleef tot aan de finish intact.

Muller, het trainingsmaatje van Van Rouwendaal in Frankrijk, knokte zich vrijwel letterlijk op zestien seconden van de winnares naar de tweede plaats, maar werd later gediskwalificeerd. Daardoor ging Bruni met het zilver aan de haal en hielp Okimoto het gastland aan een bronzen medaille.

Gram

Vorige maand miste Van Rouwendaal in Hoorn nog prolongatie van haar Europese titel van 2014. Terwijl ze aan kop lag, zwom ze de verkeerde kant op. Drie zwemsters profiteerden van de blunder, onder wie Muller die het goud pakte. De Nederlandse bleef met lege handen achter, maar heeft nu in de golven voor de Copabanana ondubbelzinnig haar gram gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl