NOS Sport

Op 400 meter dacht Van Rouwendaal: ik heb 'm!

Sharon van Rouwendaal heeft veel ellende van het afgelopen jaar achter zich gelaten door in Rio goud te winnen op de tien kilometer open water. "Het was zo'n slecht jaar", zegt ze met betraande ogen. "Mijn zelfvertrouwen werd steeds minder dit jaar, maar dit is echt geweldig."

"Na mijn schouderblessure leek het alsof ik een depressie kreeg, zei mijn trainer, Philippe Lucas. Ik had geen last meer van mijn schouder, maar ik ging niet harder zwemmen. Hij kan nogal rot doen, maar Philippe heeft me de afgelopen maanden heel goed gesteund. Hij is een geweldige coach."

Aanval loont

Van Rouwendaal koos nadrukkelijk voor de aanval in het water voor de Braziliaanse kust. "Ik dacht: het gaat zo langzaam en ik zwem zo makkelijk. Ik ging op een gegeven moment op kop zwemmen. Ik zag achter me dat de anderen met elkaar gingen vechten. Toen dacht ik: ik heb 'm."

De voorsprong van Van Rouwendaal werd in de slotfase van de race alleen maar groter. "Op de laatste vierhonderd meter wist ik dat ik gewonnen had. Dat voelde echt geweldig", jubelt ze.

Met haar aanval verraste Van Rouwendaal waarschijnlijk ook haar trainer Lucas. "Hij zei dat ik moest sparen. Toen ik ervandoor ging dacht ik dat hij me wel dom zou vinden, maar ik bleef maar voorop. Ik moest in mezelf blijven geloven en gefocust blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl