NOS Sport

Hockeysters naar halve finales na zinderende wedstrijd tegen aartsrivaal

De Nederlandse hockeysters hebben de halve finales van de Olympische Spelen bereikt. In een zinderende kwartfinale rekenden ze af met angstgegner en aartsrivaal Argentinië: 3-2.

Daarmee waren de Nederlandse vrouwen Argentinië voor de tweede keer op rij de baas op het belangrijkste toernooi: op de Spelen van 2012 legden de Oranjevrouwen beslag op het goud door in de finale af te rekenen met Argentinië.

Het treffen tussen de twee aartsrivalen was een wedstrijd met de allure van een finale. In de Braziliaanse stortregen domineerde Nederland in de beginfase, terwijl Argentinië, dat de afgelopen jaren zes van de zeven Champions Trophy’s won, aanvallend geen vuist kon maken. In de eindfase werd het echter nog bloedstollend spannend.

Laurien Leurink viert de 2-0 met haar teamgenoten

Dankzij Lidewij Welten kwam Nederland na nog geen vijf minuten op voorsprong: Welten ontfutselde de bal van een Argentijnse verdedigster en schoot met een harde backhand gedecideerd raak: 1-0.

Hoewel er via Ellen Hoog nog een goede mogelijkheid op de tweede treffer ontstond, bleef het verschil na het eerste kwart op één. In het tweede kwart hielp Nederland door verdedigende fouten de Argentijnse aanval in het zadel.

Kansen en kansjes werden evenwel niet verzilverd, terwijl Nederland wel meteen de trekker overhaalde: na een schitterende loopactie schoot Laurien Leurink hard raak: 2-0. Inmiddels rolde ‘Holland, Holland’ over de doorweekte tribunes, waar ook de koninklijke familie plaats had genomen.

Met het treffen tussen Nederland en Argentinië stond in de kwartfinale in feite al een wedstrijd van finalekaliber op het programma: Argentinië ontpopte zich de voorbije zes jaar tot angstgegner van de Nederlandse hockeyvrouwen.

In de afgelopen zes jaar verloor Nederland vijf belangrijke wedstrijden van Argentinië: de WK-finale in 2010, de finale van de Champions Trophy van 2012, de kwartfinale van de World Hockey League in hetzelfde jaar, de halve finale van de Champions Trophy twee jaar later en ook de finale van hetzelfde toernooi dit jaar.

Daar staat tegenover dat Nederland de afgelopen zes jaar ook twee finales van de Zuid-Amerikaanse vrouwen won. Zo wist Oranje vier jaar geleden de finale van de Olympische Spelen ten koste van Argentinië te winnen.

Vreugde bij de hockeysters na de 2-0 van Laurien Leurink

Argentinië zon op wraak. "Zij gaan voor oorlog", voorspelde Naomi van As voorafgaand aan het duel. Nog voor Argentinië de kanonnen echter in stelling kon brengen, had Oranje het gevaar al geneutraliseerd. Na de vroege goal van Welten hield het elftal van Alyson Annan het duel onder controle.

Spanning terug, Oranje houdt stand

In het derde kwart liep Nederland via Kelly Jonker uit naar 3-0 en daarmee leek de ploeg op rozen te zitten. Argentinië vocht echter terug en in het derde kwart was het Florencia Habif die de spanning terugbracht in het duel: 3-1. Ook de Zuid-Afrikaanse arbiter deed een duit in het zakje door drie zeer discutabele gele kaarten uit te delen aan Oranje.

Nederland kwam even met acht tegen elf speelsters te staan en in de slotfase kwam Argentinië zowaar terug tot 3-2. Een zinderende slotfase brak aan, waarin Oranje werd teruggedrongen. Maar de ploeg hield, met hangen en wurgen, stand.

Nederland speelt woensdag om 17.00 uur de halve finale tegen Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl