Vreugde bij de hockeysers na de 2-0 van Laurien Leurink
NOS Sport

'Argentinië verslaan, dat is een meisjesdroom'

De Nederlandse hockeysters waren euforisch na de zwaarbevochten zege op Argentinië in de kwartfinales van de Spelen. "Een meisjesdroom", stelde de maker van de 2-0, Laurien Leurink.

Hoewel de vrouwen op een comfortabele 3-0 voorsprong kwamen, werd het in de slotfase nog bloedstollend spannend. Nadat drie Nederlandse speelsters om lichte vergrijpen door de scheidsrechter naar de kant waren verwezen, kwam Argentinië terug tot 3-2. Maar Oranje hield stand.

Groepsgesprek

Direct na de wedstrijd riep bondscoach Alyson Annan haar elftal bijeen op het veld. "Ik ben zó trots!", riep ze. "We hebben nog niks, maar ik ben echt zó trots! Argentinië met drie man minder verslagen... Ik dacht dat ik jullie overal op voorbereid had, maar op het missen van drie spelers had ook ik niet gerekend."

Leurink, die zelf voor de 2-0 tekende, beleefde de wedstrijd in een roes. "Het is niet normaal om Argentinië zo te verslaan. Een superoverwinning. Dit toernooi is fantastisch en het team is fantastisch. Het is echt een meisjesdroom om dit te beleven."

De zege extra opsieren

Na de wedstrijd waren de drie discutabele kaarten die de Belgische en Zuid-Afrikaanse arbiters aan Nederland gaven een groot discussiepunt. Vooral over de rol van de Zuid-Afrikaanse scheidsrechter waren twijfels. "We kunnen daarover gaan discussiëren, maar uiteindelijk denk ik dat het feit dat we met drie man minder toch nog van de nummer twee van de wereld winnen, de zege alleen maar extra opsiert", meende Lidewij Welten.

"Het zegt veel over onze klasse dat we zelfs met drie man minder de winst over de streep trekken."

Naomi van As onderschreef de mening van Welten. "Uiteindelijk moeten wij op het veld het verschil maken en over de arbitrage wil ik het verder eigenlijk niet eens hebben. Beslissingen waren af en toe twijfelachtig, maar je verandert er niks aan. Ik baalde wel."

"Toch hebben we ook met drie man minder lang controle gehouden", vervolgde ze. "Op de echt grote toernooien, zoals het WK en de Spelen, winnen we eigenlijk altijd wel van Argentinië, maar de laatste jaren hebben we ook veel van ze verloren. Deze wedstrijd stond ook alles op het spel. Het is dan heerlijk om dit te winnen."

Bondscoach Annan was zeer tevreden over het vertoonde spel. "We hebben precies gespeeld zoals we wilden, maar de verrassing kwam met de kaarten. Dan moet je anders spelen en dat hebben we gedaan. We hebben goed gevochten en een fantastische overwinning geboekt."

Annan gaat de beelden nog wel goed bestuderen om er lering uit te trekken. "Ik wil weten of de kaarten terecht waren. Want dat wil je niet nog een keer meemaken. Maar we hebben gewoon Argentinië eruit geflikkerd. Dat is heerlijk."

De hockeysters treden woensdag om 17.00 uur aan tegen Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl