Duitse banken in actie tegen plofkraakbendes uit Nederland

time icon
NWM

Duitse banken zijn hun geldautomaten in het grensgebied met Nederland met spoed extra aan het beveiligen. Aanleiding is de aanhoudende golf plofkraken, voor een groot deel gepleegd door Nederlandse daders.

"Dit is hét grote veiligheidsprobleem van dit moment", zegt een woordvoerder van het Rheinische Sparkassen- und Giroverband, een bankenkoepel die al tientallen keren is getroffen door een plofkraak. "Daarom nemen we een hele reeks maatregelen. We sluiten 's avonds de foyers af waar geldautomaten staan, doen er minder geld in en stoppen inktpatronen in geldcassettes, in de hoop dat de plofkraken hier stoppen."

Een andere koepelorganisatie, Bankenverband Noordrijn-Westfalen, neemt vergelijkbare maatregelen. Vooral in geldautomaten in landelijk gebied en in de buurt van uitvalswegen wordt minder geld gestopt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitse banken wapenen zich tegen 'Audi-bende'

Sinds het aantal plofkraken in Nederland afneemt, stijgt het aantal in Duitsland. Vooral de deelstaten langs de grens, Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, worden geteisterd. Alleen in deze twee deelstaten staan al 11.000 geldautomaten, meer dan in Nederland.

NOS

De politie vermoedt dat twee derde van de plofkraken in Duitsland het werk is van Nederlandse daders, bekend geworden als de Audi-bende. Met snelle, gestolen auto’s rijden ze naar Duitsland om een pinautomaat op te blazen en met hoge snelheid terug te racen.

De Audi-bende bestaat uit 150 tot 200 verdachten, vaak van Marokkaanse afkomst. Een aanzienlijk deel zou uit Amsterdam en de regio Utrecht komen. De naam Audi-bende is wat misleidend, omdat ze niet één bende vormen. Het zijn losse groepjes die in wisselende samenstelling werken en hun kennis delen. Er zitten professionele plofkrakers tussen, die snel werken en precies weten welke middelen ze nodig hebben. Aan de andere kant zijn er beginners, die vaak veel schade aanrichten en amper buit maken.

De Duitse politie heeft grote moeite om de plofkrakers op te pakken. "Ze zijn snel en tijdens het vluchten nietsontziend", merkt chef Thomas Jungbluth van de politie in Noordrijn-Westfalen. "We kunnen ook niet van tevoren voorspellen waar en wanneer ze toeslaan."

Tot nu toe zijn zestien mensen voor plofkraken gearresteerd, van wie twaalf Nederlanders. Op dit moment loopt een rechtszaak tegen een Utrechter, verdacht van plofkraken in dorpjes bij Aken en Frankfurt. Woensdag wordt bekend welke straf het Duitse Openbaar Ministerie tegen hem eist.

Twee doden na ongeval met de vluchtauto van Utrechtse inbrekers in Duitsland ANP/DPA

In februari en maart verongelukten Nederlandse criminelen, die met extreem hoge snelheid terugreden na misdrijven in Duitsland. Een van de overlevenden is in Duitsland veroordeeld tot vier jaar cel voor een plofkraak net over de grens bij Emmen.

Hoewel de meeste daders vermoedelijk in Nederland wonen, heeft dat hier nog niet tot aanhoudingen geleid. Een woordvoerder van de Nederlandse politie zegt dat er verschillende onderzoeken lopen, waar naar verwachting nog arrestaties uit zullen volgen. De Duitse en Nederlandse politie werken nauw samen om de plofkraken te onderzoeken. Ze delen onder andere informatie over verdachten en hun werkwijze.

Bij een plofkraak laten de daders een gasmengsel in de geldautomaat lopen. Met behulp van een ontsteker blazen ze de automaat op, waarna ze bij de geldcassettes kunnen. Zeker de helft van de plofkraken mislukt, maar ze veroorzaken wel voor miljoenen euro's schade. Soms worden complete gevels uit panden geblazen. Als de plofkraak wel slaagt, is de buit groot: vaak rond de 100.000 euro.

Plofkrakers passen hun werkwijze voortdurend aan. Veel automaten hebben tegenwoordig bijvoorbeeld gasdetectoren. De laatste tijd was de 'thermische lans' in trek, een lasapparaat waarmee de geldautomaat van binnenuit werd gesmolten. Inmiddels hebben de banken ook hier aanpassingen op verricht.

Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren veel extra veiligheidsmaatregelen genomen. Met succes. Toch lijkt het aantal plofkraken de laatste maanden ook in Nederland weer toe te nemen. De Nederlandse Vereniging van Banken maakt volgende week de nieuwste cijfers bekend.

STER Reclame