Een zwaar beschadigde Rabobank-vestiging in Hoenderloo na een plofkraak in 2011
NOS Nieuws

Afgetroefd in eigen land wijken plofkrakers uit naar Duitsland

Betere beveiliging van de automaten. En investeren in het opsporen van de daders. Die adviezen zal de Nederlandse politie aan de Duitse collega's geven nu daar zoveel plofkraken worden gepleegd. Niet voor niets wijken criminelen uit naar Duitsland, in Nederland is een plofkraak nauwelijks nog lucratief.

Dat was drie jaar geleden nog wel anders. Toen werd minstens twee keer per week wel ergens in Nederland een plofkraak gepleegd. De hausse in deze vorm van criminaliteit begon in 2009 en kende haar piek in 2013. Daarna nam het aantal plofkraken fors af. De belangrijkste reden: de daders zaten achter de tralies.

Tussen 2010 en 2013 vonden hier jaarlijks meer dan honderd plofkraken plaats, een methode waarbij gas in een geldautomaat wordt gepompt en de automaat tot ontploffing wordt gebracht. De daders waren vooral zware criminelen die deel uitmaakten van georganiseerde bendes.

  • ANP
    Rijsenhout, 2013
  • ANP
    Dinxperlo, 2014
  • ANP
    Nieuwegein, 2013
  • ANP
    Schiedam, 2014

Halverwege dat jaar besloten politie en banken tot een intensievere samenwerking. Dat leverde meteen resultaat op. Het aantal plofkraken daalde in een jaar tijd van 129 naar 44.

Banken investeerden miljoenen in betere beveiliging: betere camerabewaking, tralies in de automaten, gasafdrijfsystemen en technieken om geld onbruikbaar te maken bij een plofkraak. Met de politie werd informatie uitgewisseld over de methodes die de krakers gebruikten. De politie investeerde in het opsporen van de betrokken criminele netwerken. Dat leverde al meteen in 2013 tientallen aanhoudingen op.

Hier in Duitsland ging het vannacht nog mis

In de eerste helft van 2015 nam het aantal plofkraken plotseling weer toe, een verdubbeling vergeleken met de eerste zes maanden van 2014. De reden: een aantal van de eerder aangehouden en veroordeelde plofkrakers was op vrije voeten gekomen en had meteen het oude 'ambacht' weer opgepakt. De meesten werden opnieuw opgepakt en veroordeeld waarna het aantal plofkraken in Nederland andermaal daalde.

Schade

Niettemin vinden ook in Nederland nog steeds plofkraken plaats. Met wisselend succes. In vier van de vijf gevallen gaan de daders er zonder buit vandoor. Voor banken is dat slechts een deel van het verhaal. Vaak is niet alleen de automaat maar het pand zwaar beschadigd.

Bovendien levert 20 procent van alle profkraken de daders dus wel degelijk iets op. Hoeveel precies, dat maken de banken nooit bekend. Zoals ook nooit wordt gemeld hoeveel geld de gemiddelde geldautomaat eigenlijk bevat. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland lichtte vandaag wel een tipje van de sluier op: bij succesvolle plofkraken gaat het "om tonnen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl