Ilse Paulis (l) en Maaike Head (r)
NOS Sport

Zes medailles, niet slecht toch?

Ondanks talloze teleurstellingen ligt de Nederlandse olympische equipe na één week in Rio de Janeiro nog steeds op koers voor een respectabel aantal medailles. Het doel van 20+1 medailles van NOC*NSF is statistisch gezien nog steeds een realistisch doel.

Volgens sportdatabureau Gracenote Sports (voorheen Infostrada) lag Nederland na vier dagen nog precies op koers voor de voorspelde 28 medailles, maar blijft Nederland inmiddels kwantitatief wel wat achter bij de verwachtingen. Maar qua goud zit het goed. "Wij hadden verwacht dat Nederland tien medailles zou hebben, het zijn er zes. Vooral bij het judo valt het wat tegen. Maar het goud ziet er goed uit", vertelt Simon Gleave van Gracenote.

Volgens de voorspelling van Gracenote had Nederland inmiddels op twee van de in totaal zes voorspelde gouden medailles moeten staan. En inderdaad, daarop staat TeamNL. Alleen ging het goud niet naar judoka Kim Polling en tijdrijder Tom Dumoulin, maar naar wielrenster Anna van der Breggen en de roeisters Maaike Head en Ilse Paulis.

Geen medaille voor Schippers

Zaterdagnacht moet het vooral de nacht van de Nederlandse vrouwen worden, met Ranomi Kromowidjojo en Dafne Schippers. Maar Gracenote denkt van niet. "Wij hebben Schippers op vier gezet, ze pakt wel goud op de 200 meter. Kromowidjojo gaat volgens onze voorspelling brons pakken, maar het is natuurlijk wel 50 meter. Daar kan van alles gebeuren", aldus Gleave.

Kromowidjojo moet het olympisch zwemtoernooi voor Nederland redden. Maar het gebrek aan medailles in het water is voor het sportdatabureau geen verrassing. "Het idee dat Nederland een zwemland is, klopt gewoon niet. In vergelijking met onze voorspellingen heeft Nederland één medaille minder, bij het zwemmen. Van de 4x100-vrouwen hadden we brons verwacht." De voorspelling was tot nu toe één, het werden er nul.

Dorian van Rijsselberghe

En er is hoop, want naast de twee gouden plakken ligt er nog eentje in het verschiet. Want windsurfer Dorian van Rijsselberghe is niet meer in te halen en koerst dus op goud. GraceNote verwachtte van de Texelaar een zilveren plak. Bovendien is zeilster Marit Bouwmeester ook nog in de race voor de eerste plaats.

Het aantal zilveren medailles loopt met alleen het zilver voor de vrouwendubbelvier (Nicole Beukers, Chantal Achterberg, Carline Bouw en Inge Janssen) en Tom Dumoulin wat achter bij de voor dit moment vijf voorspelde zilveren medailles en ook de twee bronzen plakken blijven iets achter bij het voor dit moment voorspelde drietal.

Alarmerend is het nog niet. Zeker als je bedenkt dat drie medaillewinnaars (judoka Anicka van Emden, dubbelvier, lichte dubbeltwee) ook voor Gracenote onverwacht kwamen. Wie weet liggen meer verrassingen in het verschiet. "En de belangrijkste week begint nu. Dit is de week waar de Nederlanders echt kans maken op de medailles", sluit Gleave af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl