NOS Sport

'Nederland haalt 28 medailles, waarvan 6 gouden'

Zes gouden, elf zilveren en elf bronzen medailles. Dat wordt de oogst voor de Nederlandse sporters in twee weken Olympische Spelen.

Het is de laatste voorspelling van sportdatabureau Gracenote (voorheen Infostrada) alvorens de 28ste Spelen vrijdagavond worden geopend in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

Marit Bouwmeester na het winnen van goud op het WK van 2014

Als de voorspelling uitkomt, is het een record voor Nederland qua aantal medailles. De meest succesvolle Spelen tot nu toe waren die van Sydney in 2000, toen de oogst 25 plakken bedroeg. Bijna de helft daarvan was destijds van goud gemaakt: twaalf stuks.

Beter dan Londen

Aan een getal wil NOC*NSF zich nog altijd niet wagen. "Maar topsport is niet zo ingewikkeld. Het moet elke keer beter", zei chef de mission Maurits Hendriks in juli nog. "En in Londen wonnen we twintig medailles."

Voorspelde gouden medailles Rio

Dafne Schippersatletiek200 meter
Niek Kimmannbmxindividueel
Tom Dumoulinwegwielrennentijdrit
Kim Pollingjudotot 70 kg
Marit BouwmeesterzeilenLaser Radial
Nederlandpaardensportspringruiters

Gracenote baseert zijn voorspelling op recente uitslagen op grote toernooien zoals wereldkampioenschappen, Olympische Spelen en wereldbekers. De meest recente uitslagen tellen het zwaarst mee en ook WK's en Spelen wegen meer mee dan wereldbekerwedstrijden.

Rusland is 32 medailles kwijt

Nederland zou met zes gouden plakken op de dertiende plaats eindigen op de medaillespiegel. Bovenaan? De Verenigde Staten met 38 gouden, 23 zilveren en 27 bronzen medailles. Gevolgd door China (29-26-16) en Groot-Brittannië (18-16-22).

En Rusland? In maart 2015, ver voor alle dopingperikelen en -schorsingen, werden er nog 74 medailles toegedicht aan de Russen. Nu is dat aantal geslonken naar slechts 42 (15 keer goud), waarmee Rusland nog wel altijd plaats zes zou bezetten.

Hendriks: knop is omgegaan bij de sportbonden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl