Hafiz Saeed Khan (in 2013) EPA

De leider van strijders van Islamitische Staat in Afghanistan en Pakistan is omgekomen bij een aanval met een Amerikaanse drone. Dat heeft de Afghaanse ambassadeur in Pakistan bekendgemaakt. Een Amerikaanse legerwoordvoerder heeft de dood van de terroristenleider bevestigd.

IS-leider Hafiz Saeed Khan is samen met zijn belangrijkste commandanten en strijders op 26 juli om het leven gekomen in het Afghaanse district Kot, aldus de Afghaanse ambassadeur. De IS-tak in Pakistan en Afghanistan eiste eerder deze week de verantwoordelijkheid op voor een aanslag op een ziekenhuis in de Pakistaanse stad Quetta. Daarbij kwamen ten minste 74 mensen om.

Kabul

Ook de bloedige aanslag op een demonstratie van sjiitische Hazaren, vorige maand in de Afghaanse hoofdstad Kabul, is door deze tak van IS opgeëist. In Kabul vielen zeker tachtig doden en meer dan 230 gewonden.   

Afghaanse veiligheidsagenten meldden vorig jaar ook al de dood van Khan, maar dat bericht werd nooit officieel bevestigd. 

In mei werd een andere extremistische leider in Pakistan geliquideerd door een Amerikaanse drone. Daarbij ging het om de Afghaanse Taliban-voorman Mullah Akhtar Mansour.

STER reclame