Mohammed B. op weg naar de rechtbank in 2006 ANP

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, wordt overgeplaatst naar de terroristenafdeling in het gevangeniscomplex in Vught. Hij zat daar de afgelopen tien jaar in een cel van de Extra Beveiligde Inrichting.

Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie geeft hiermee gehoor aan de uitspraak van de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming. Die vindt dat B. al zo lang op de gesloten afdeling zit, dat het onder meer op gespannen voet staat met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Voor B. treden met de verhuizing een paar kleine verbeteringen in zijn omstandigheden op. Zo mag hij voortaan vier keer per week tien minuten bellen in plaats van twee keer. En zijn bezoek zit gewoon bij hem aan tafel, in plaats van achter glas.

Nieuw regime

Op de terroristenafdelingen in Vught en Rotterdam wordt een nieuw regime ingevoerd, dat volgens Dijkhoff los staat van de overplaatsing van B.. Terreurgevangenen worden op basis van hun voorgeschiedenis en gesprekken met psychologen ingedeeld in 'leiders' en 'volgers'. 

Op grond van dit oordeel worden zij zodanig over de cellen verdeeld dat de 'leiders' geen andere gevangenen kunnen beïnvloeden met hun extremistische ideeën. De methode komt uit Canada. Of Mohammed B. een 'leider' of een 'volger' is, moet nog worden beoordeeld. 

In de gevangenis in Vught zitten vijfentwintig terreurgevangenen en in Rotterdam zes. Onder het regime vallen zowel verdachten als veroordeelden. Een van hen is Syrië-ganger Laura H..

STER reclame