Yuri van Gelder EPA

Turner Yuri van Gelder eist van NOC*NSF deelname aan de toestelfinale van aankomende maandag en de kosten van het vliegticket terug naar Rio. Aan deze eisen wil de turner een dwangsom verbinden van 150.000 euro. Dat blijkt uit de dagvaarding van het kort geding dat Van Gelder heeft gespannen tegen het NOC*NSF. Het kort geding dient vandaag om 11.15 uur.

Yuri van Gelder werd maandagnacht door NOC*NSF naar huis gestuurd, omdat hij na zijn kwalificatie voor de toestelfinale was gaan stappen en pas om 06.00 uur beschonken en luidruchtig zou zijn teruggekeerd in het olympische dorp.

In de dagvaarding staat ook dat Van Gelder door NOC*NSF niet gewezen is op enige vorm van (rechts)bijstand. Ook is de turner niet gezegd dat hij in beroep kan gaan tegen de beslissing van het nationaal olympisch comité.

De dagvaarding zegt niet veel over de Van Gelders kant van het verhaal. Wel staat er dat Van Gelder is gaan stappen en hem daarna verweten is dat hij "zich te buiten zou zijn gegaan aan alcohol". Volgens de dagvaarding zijn de regels echter zo onduidelijk dat Van Gelder niet had kunnen weten dat hij daarvoor uitgesloten kon worden van deelname. De turner ontkent het alcoholmisbruik. 

Coach 

De coach van Van Gelder, Bram van Bokhoven, zei vandaag in een interview met De Telegraaf dat hij heeft aangedrongen op maatregelen tegen de turner. Van Gelder zou volgens z'n coach twee keer ongeoorloofd het olympisch dorp hebben verlaten. Een keer om te gaan stappen en keer om z'n vriendin van het vliegveld op te halen.

Drama

Minister Schippers sprak vanmorgen voor aanvang van de kabinetsvergadering van een "groot persoonlijk drama" voor Yuri van Gelder. Omdat de zaak nu onder de rechter is wil de minister er niet inhoudelijk op ingaan.

STER reclame