Yuri van Gelder
NOS Sport

'Coach Van Bokhoven pleitte voor maatregelen tegen Van Gelder'

Bondscoach Bram van Bokhoven heeft zelf aangedrongen op disciplinaire maatregelen tegen zijn pupil Yuri van Gelder. Dat vertelt hij in een interview met De Telegraaf. "Ik heb tien jaar in die jongen geïnvesteerd. Onze normen en waarden gaan boven alles", zegt de coach in het interview.

Mede op aandrang van Van Bokhoven besloot NOC*NSF maandag Van Gelder weg te sturen uit Rio. De turnbondscoach schetst in de krant de gebeurtenissen van de afgelopen dagen. Ook hij verheugde zich na jarenlange arbeid op een olympische climax, maar in plaats daarvan voelde hij zich gedwongen in samenspraak met NOC*NSF zijn pupil Van Gelder naar huis te sturen.

Yuri van Gelder en Bram van Bokhoven

Vandaag dient het kort geding dat Van Gelder heeft aangespannen om maandag de olympische ringenfinale te kunnen turnen. Van Gelder werd naar huis gestuurd, omdat hij twee keer ongeoorloofd uit het olympisch dorp verdween, ging stappen tot vroeg in de ochtend en alcohol nuttigde. "Onze normen en waarden gaan boven alles. Ik heb tien jaar in die jongen geïnvesteerd", zegt de coach over het moeilijke besluit.

"Het is niet zo dat we een turner milder straffen omdat hij een bekende sportman is. Een turner die een olympische finale voor de boeg heeft, dient zich als een prof te gedragen. Door op stap te gaan, ben je niet in staat maximaal te presteren. Dat is voor ons onbestaanbaar”, zegt de bondscoach.

Investering van tien jaar

"Ik heb hem tien jaar lang geholpen, ik heb het hem tien jaar lang gegund. En ik gun het hem nog steeds. Daar gaat het niet om. Ik had niets liever gedaan dan hem maandag in de ringen tillen voor de oefening van zijn leven. Maar niet ten koste van alles", legt de bondscoach zijn opzienbarende verzoek aan NOC*NSF uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl