De hoofdingang van het Internationaal Strafhof (International Criminal Court, ICC), Den Haag
NOS Nieuws

OM neemt bedreigingen pro-Palestijnse juriste zeer serieus

Het Openbaar Ministerie neemt de intimidatie en bedreigingen aan de Zweeds-Jordaanse juriste Nada Kiswanson in Den Haag zeer serieus. "We ondernemen actie op het terrein van strafrechtelijk onderzoek en bewaking en beveiliging", zegt een woordvoerder.

Het OM bevestigt dat de vrouw aangifte heeft gedaan van bedreiging. Sinds maart loopt er een strafrechtelijk onderzoek.

Nada Kiswanson (31) woont in Nederland en werkt voor de Palestijnse particuliere organisatie Al Haq, die samenwerkt met het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Via Al Haq levert Kiswanson materiaal aan het ICC over mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden in Palestina.

Israël

Kiswanson denkt dat de bedreigingen uit Israëlische hoek komen. Israël noemt de beschuldigingen absurd en wil verder niet reageren.

Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de zaak. "Minister Koenders neemt de zaak serieus en hecht er groot belang aan dat medewerkers van NGO's in Nederland en in het buitenland hun werk in vrijheid en veiligheid kunnen doen", laat het ministerie in een reactie weten.

Buitenlandse Zaken benadrukt dat Nederland als gastland van het Strafhof "een bijzondere verantwoordelijkheid heeft" om het werk van betrokken NGO's mogelijk te maken.

Bedreigingen

Kiswanson kwam vanochtend naar buiten met verhalen over mysterieuze telefoontjes en dreigende boodschappen. "Gezegd werd dat ik van de aardbodem zou verdwijnen, als ik niet met mijn werk zou stoppen", zei Kiswanson op NPO Radio 1.

Justitie zegt dat het niet mogelijk is om conclusies uit het onderzoek te trekken. Er staan diverse internationale rechtshulpverzoeken uit. Ook over de getroffen beveiligingsmaatregelen geeft het OM geen bijzonderheden. Bij het OM is niets bekend van eerdere bedreigingen aan organisaties die met het ICC samenwerken.

Strafhof bezorgd over bedreigde juriste

Ook Amnesty International heeft niet eerder met een dergelijke kwestie te maken gehad. De zaak rond Kiswanson is te laat opgepakt, zegt de mensenrechtenorganisatie. "Hierdoor loopt Nederland reputatieschade op."

Nederland heeft er volgens Amnesty veel aan gedaan om tribunalen goed te laten verlopen en probeert juristen en mensenrechtenactivisten in het buitenland te beschermen. "Maar met de bescherming in eigen land zit het niet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl