Het Internationaal Strafhof in Den Haag ANP

Een buitenlandse juriste die onder meer werkt voor het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt geïntimideerd en bedreigd. De Jordaans-Zweedse Nada Kiswanson vertelt over de bedreigingen aan NRC.

Kiswanson, die in Nederland studeerde en er nu woont, werkt voor de Palestijnse organisatie Al Haq. Via die organisatie levert ze materiaal aan het Hof voor een vooronderzoek naar mogelijke Israëlische oorlogsmisdrijven in Palestina.

Sinds begin dit jaar ontvangt ze mysterieuze telefoontjes op haar thuisadres in de omgeving van Den Haag. Ook zegt ze dat bloemen werden achtergelaten met een intimiderende boodschap. 

Israël  

Verder zou ze bedreigd worden op een anonieme prepaid-telefoon. Ze had die telefoon gekocht om van de bedreigingen af te komen, maar werd naar eigen zeggen binnen een etmaal op dat toestel door iemand gebeld die haar eerder had geïntimideerd.       

De bedreigingen zouden uit Israëlische hoek komen. Het eerste dreigtelefoontje is volgens de politie niet in de logboeken van het telefoonnet te vinden, schrijft NRC.  

Mossad

Volgens de krant lijken de dreigementen veel te geavanceerd voor een particulier en NRC vermoedt daarom dat de Israëlische geheime dienst Mossad erachter zit. Israël noemt de beschuldigingen in de krant absurd.

De Nederlandse autoriteiten nemen de zaak zeer serieus. Inmiddels ontvangt Kiswanson beveiliging, schrijft NRC.

STER reclame