Pauline Broekema | NOS
NOS Nieuws

Britse ambassadeur wil sloop Market Garden-hotel voorkomen

De discussie over de geplande sloop van hotel Dreijeroord in Oosterbeek, dat een van de symbolen is geworden van operatie Market Garden, heeft nu ook Groot-Brittannië bereikt. De Britse ambassadeur in Nederland schrijft in een brief aan waarnemend burgemeester Bloemen van Renkum, waar Oosterbeek onder valt, dat het een tragedie zou zijn als het hotel verdwijnt.

Hotel Dreijeroord was in 1944 het hoofdkwartier van de King's Own Scottish Borderers, een Britse legereenheid. Tot in de tuin van het hotel is zwaar gevochten tegen de Duiters. De Britten leden er zware verliezen.

Het hotel dreigt nu gesloopt te worden omdat projectontwikkelaar Amvest op het terrein een verzorgingstehuis wil bouwen. Amvest ziet geen reden om het historische pand te behouden. Het voormalige hotel heeft geen monumentenstatus.

Als het terrein op de schop gaat, hoop ik zeer dat dit kan op een manier die recht doet aan het historische belang ervan.

Geoffrey Adams, Britse ambassadeur in Nederland

Een actiegroep, gesteund door onder meer het Nationaal Bevrijdingsmuseum, en Britse veteranen zijn fel tegen de sloop. Zij krijgen nu dus steun van ambassadeur Geoffrey Adams.

Hij schrijft dat het hotel van groot historisch belang is, vooral voor de veteranen die er zeventig jaar geleden hebben gevochten."Ik weet zeker dat al die Britten die een speciale band hebben met deze plek, benadrukt willen zien dat het een tragedie zou zijn als dit belangrijke symbool van bevrijding en herdenking verloren zou gaan." Als er toch gebouwd wordt, moet dat op een nette manier gebeuren, aldus de ambassadeur.

Adams schreef de brief al op 26 juli. Het nieuws over zijn inmenging werd vanochtend als eerste gemeld door dagblad De Gelderlander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl