Anna van der Breggen
NOS Sport

Zo slecht doet TeamNL het echt nog niet deze Spelen

Het was meer balen dan juichen tijdens de eerste vier dagen van de Olympische Spelen in Rio. De Nederlandse sporters boekten meer nederlagen dan overwinningen. Sportliefhebbers vragen zich hardop af: waar blijft de beloofde golf aan medailles?

Welnu, ‘we’ doen het niet slechter dan andere Spelen. Ook vier jaar geleden had TeamNL na vier dagen twee medailles. En in Londen eindigde Nederland uiteindelijk op twintig plakken. Dat is ook nu weer het doel van NOC*NSF, met bij voorkeur nog een medaille extra.

Dit keer geen estafette, maar judo

In Londen kwam, evenals in Rio, in de eerste vier dagen goud uit de wegwedstrijd (Marianne Vos in plaats van Anna van der Breggen) en werd de andere medaille veroverd in het zwemmen (zilver op de 4x100 meter vrije slag), waar in Rio het tweede eremetaal (brons voor Anicka van Emden) op de judomat werd gepakt.

Ook volgens sportdatabureau Gracenote Sports (voorheen Infostrada) ligt Nederland precies op koers. Uitgaande van de vooraf door hen voorspelde 28 medailles welteverstaan.

“Er is niets aan de hand bij Nederland”, stelt Simon Gleave, hoofd data-analyse. “We hadden twee medailles voorspeld na vier dagen en die zijn er nu. Naast Van der Breggen hadden wij de estafettezwemsters op een medaille staan, maar zij grepen er net naast.”

Woensdag wordt volgens Gleave een grote dag. “Dan komen er drie medailles bij. Wij verwachten zilver voor Van der Breggen en goud voor Tom Dumoulin en Kim Polling.”

Van der Breggen en Dumoulin rijden in Rio de individuele tijdrit. Ze starten respectievelijk om 14.03 uur en 16.39 uur. Judoka Kim Polling is topfavoriete in de klasse tot 70 kilogram.

Groot-Brittannië presteert dramatisch

Gracenote Sports baseert zijn voorspelling op recente uitslagen op grote toernooien zoals wereldkampioenschappen, Olympische Spelen en wereldbekers. De meest recente uitslagen tellen het zwaarst mee en ook WK's en Spelen wegen zwaarder dan wereldbekerwedstrijden.

“Bij Groot-Brittannië is er wel wat aan de hand. Zij lopen zeven medailles achter op onze prognose. Vooral bij het zwemmen blijven ze ver achter en presteren ze dramatisch.”

Het medailleklassement na dag 4 van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl