ANP

Olympische sporters moeten zich tijdens de Spelen aan allerlei regels houden. Ze ondertekenen zelfs een contract waarin ze beloven dat ze zich zullen gedragen. Turner Yuri van Gelder werd weggestuurd nadat hij de regels "op grove wijze" had overschreden.

De gedragsregels zijn in de loop der jaren steeds strenger geworden, zegt oud-schaatser Erben Wennemars in het NOS Radio 1 Journaal. "Er is nu zelfs een losers-vlucht voor deelnemers die geen medaille hebben gewonnen. Die moeten twee dagen na hun wedstrijd al naar huis zodat ze andere atleten niet lastigvallen met hun gefeest."

Van Gelder heeft zaterdagnacht, nadat hij zich had geplaatst voor de ringenfinale, het olympisch dorp verlaten en heeft alcohol geconsumeerd. Volgens Wennemars kwam alcoholgebruik tijdens de Spelen vroeger wel vaker voor. "Ik dronk gewoon bier buiten het dorp. Ik hoefde geen toestemming te vragen", zegt hij. "Er zullen vast wel regels geweest zijn, maar ik deed dat gewoon."

Ook binnen het olympische dorp was er alcohol te vinden. "Niet bij de atleten, die mochten geen alcohol. Maar de technische staf had altijd wel drank binnengesmokkeld. Als wij in bed lagen, dan dronken zij een wijntje."

Olympische feestjes

Toch vonden er wel feestjes plaats in het olympisch dorp, zoals in 1998. Wennemars: "Ids Postma heeft een goed feestje gevierd na zijn gouden medaille en hij werd niet naar huis gestuurd." Postma moest bij chef de mission Ard Schenk komen die hem vermanend toesprak. En hij moest alle schade vergoeden.

Ook in het Holland Huis was er weleens een feestje. In 2000 vierden een aantal Nederlandse hockeyers daar "met een paar colaatjes" hun halve finaleplaats. Of het die avond daadwerkelijk bij non-alcoholische drankjes bleef, is niet duidelijk.

Het bezoek aan het HHH werd niet gewaardeerd door bondscoach Maurits Hendriks, de man die gisteren als chef de mission Van Gelder naar huis stuurde. Maar hij gedoogde het wel. "Ik heb toen nog gezegd dat ik het een onbegrijpelijke keuze vond van een topsporter. Heel onverantwoordelijk", zei Hendriks in 2012 in het NOS-programma Andere Tijden Sport.

Wennemars vindt de strengere regelgeving, waarbij er onder meer niet in het olympisch dorp mag worden gefeest, overdreven. "We zijn toch allemaal volwassenen? Zulke regels gaan nogal ver."

Uitstraling in gevaar

De regels zijn onderdeel van een overeenkomst die elke atleet voor de Spelen moet tekenen. Die regels richten zich niet op alcoholgebruik, maar op de representativiteit van de atleten.

"Van Gelder heeft niet het wedstrijdreglement overtreden. Dat betekent dat hij geen doping of cocaïne heeft gebruikt", licht Jan Loorbach toe.

De oud-basketballer was chef de mission tijdens de Spelen in Sydney in 2000. "Van Gelder heeft de representativiteit van de ploeg geschonden. NOC*NSF vond waarschijnlijk dat hij de waardige uitstraling van de ploeg in gevaar bracht door zijn acties en stuurde hem daarom weg."

STER reclame