De kankerkliniek in de Duitse plaats Bracht
NOS Nieuws

26 patiënten Duitse kankerkliniek melden zich

Bij Duitse en Nederlandse autoriteiten hebben zich 26 mensen gemeld die zijn behandeld in de alternatieve kankerkliniek in het Duitse Bracht. Anderhalve week geleden overleden drie mensen die recentelijk in de kliniek waren behandeld. De Nederlandse, Duitse en Belgische politie hebben alle mensen die in de kliniek behandeld zijn, opgeroepen zich te melden.

Veertien oud-patiënten hebben in Nederland het Landelijke Meldpunt Zorg gebeld, nog eens vier mensen hebben contact opgenomen met de politie Oost-Nederland. In Duitsland hebben acht mensen zich gemeld bij de politie.

Anderhalve week geleden zijn een 55-jarige man uit Apeldoorn en een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg overleden. Ook een Belgische vrouw stierf. De drie werden op dezelfde dag behandeld. Twee Nederlandse vrouwen werden na een behandeling op dezelfde dag in het ziekenhuis opgenomen.

De autoriteiten roepen alle mensen op die zijn behandeld in de kliniek zich te melden. Volgens de politie lopen oud-patiënten een "concreet gezondheidsrisico". De Duitse gezondheidsinspectie heeft aangifte gedaan tegen de kliniek, het Klaus Ross Centrum.

Glucoseblokkers

Volgens de echtgenoot van de Belgische vrouw hebben de patiënten een infuus met glucoseblokkers toegediend gekregen. Die zouden de kankercellen doden. Volgens wetenschappers is er te weinig onderzoek gedaan naar deze methode en mag die alleen worden toegepast door kundige artsen.

Het Klaus Ross Centrum zou de patiënten, nadat ze onwel waren geworden, niet hebben doorverwezen naar een regulier ziekenhuis; in plaats daarvan kregen ze vitamines. De kliniek is inmiddels gesloten.

'Ongegronde verdachtmakingen'

Het Klaus Ross Centrum gaf vorige week woensdag een verklaring uit. Het verklaarde geschokt te zijn door het overlijden van één patiënt en volledig te zullen meewerken aan het onderzoek. Over de twee andere sterfgevallen, werd niets vermeld.

Het centrum verklaarde de "ongegronde verdachtmakingen die in de media verschijnen" te betreuren. Klaus Ross benadrukte dat mensen altijd worden geadviseerd reguliere artsen te blijven bezoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl