Anna van der Breggen heeft in Rio op spectaculaire wijze goud veroverd in de wegwedstrijd. Ze rondde in een dramatische slotfase een inhaalrace op magnifieke wijze af.

De olympische titel leek in Rio naar Annemiek van Vleuten te gaan, maar de Nederlandse kwam op tien kilometer van de finish tijdens een afdaling zwaar ten val. Van Vleuten schoof in een bocht onderuit en bleef roerloos langs de weg liggen. De Amerikaanse Mara Abbott leek vervolgens te profiteren, maar zij werd op 500 meter van de finish achterhaald.

Achtervolging

Van der Breggen was met de Zweedse Emma Johansson en Elisa Longo Borghini in de achtervolging en de missie slaagde kort voor de streep. Van der Breggen ging als eerste aan en maakte het in de sprint prachtig af.

De Belgische Kapecki was de eerste na het vertrek aan de Copacabana die een gaatje wist te slaan. Ze sprong weg na 22 kilometer, pakte twee minuten maar groter werd de marge van de 20-jarige Belgische niet. Ellen van Dijk, Bronzini, Worrack, Plichta en Armstrong gingen na 50 km achter de Belgische aan en streken op haar neer met nog 67 km voor de wielen. Even later sloot het peloton bij de zes aan.

Het bleef onrustig en titelhoudster Marianne Vos moest in actie komen om de Britse Pooley tot de orde te roepen. Nadat de Française Cordon teruggehaald was, met nog 48 kilometer te gaan, keerde voor eventjes de rust terug in het peloton, met daarin nog alle kanshebsters.

Vos zat ook mee, toen zeven rensters op avontuur gingen. Dat gebeurde vlak voor de slotklim, de 9 kilometer lange Vista Chinesa. Het groepje, met ook de Française Ferrand-Prevot, de Italiaanse Cecchini en de Duitse Worrack, pakte een dikke minuut, maar ook zij werden weer ingelopen. Vervolgens brandde de strijd echt los en de ene na de andere kanshebster zag de olympische droom vervliegen.

De voorste groep dunde snel uit en favorieten als de Amerikaansen Guarnier en Stevens en de Britse Armitstead haakten af. Voorin bleven vijf rensters over; Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten, de Amerikaanse Abbott, de Italiaanse Longo-Borghini en de Zweedse Johansson.

Van Vleuten sprong weg kort voor de top en alleen Abbott lukte het om aan te sluiten. In de listige afdaling die volgde, reed de Nederlandse in hoog tempo weg bij de erg voorzichtig dalende Abbott.

Noodlot

Het goud lonkte, want al snel reed Abbott op een onoverbrugbare achterstand. Maar toen sloeg het noodlot toe voor Van Vleuten. Met nog 10 km te gaan ging ze hard onderuit en spatte haar olympische droom uiteen. 

Ineens was Abbott op weg naar goud, want haar voorsprong leek toereikend. Maar Abbott verkrampte en op 500 meter van de streep werd ze ingelopen. Van der Breggen ging vervolgens als eerste aan, op 150 meter. Ze verraste daarmeee Johansson (zilver) en Longo-Borghini (brons). De gesloopte Abbott had als nummer vier niets.

Van der Breggen erkende na afloop dat ze met een dubbel gevoel kampte. Ze was blij met de titel, maar ook flink geschrokken toen ze Van Vleuten op de grond zag liggen. "Het zag er schokkend uit, maar ik heb begrepen dat het goed met haar gaat."

STER reclame