ANP

In Amsterdam zijn honderdduizenden mensen op de been voor de Canal Parade. Onder een zonnetje varen op dit moment tachtig boten mee in het jaarlijkse feestje voor homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen.

Vandaag is er meer politie op de been dan bij de voorgaande twintig edities. Ook zijn er andere maatregelen getroffen om het festijn veilig te laten verlopen. Aanleiding is extra waakzaamheid bij grote evenementen in verband met recente aanslagen.

Bijzondere deelnemers zijn dit jaar onder anderen de homoseksuele imam Ludovic-Mohamed Zahed op de World Religion Boat, waarop alle wereldreligies zijn vertegenwoordigd. Ook is er een roze bejaardenboot met 75-plussers.

Voor het eerst is Brussel met een boot vertegenwoordigd met aan boord Europees Commissaris Věra Jourová.  Het COC grijpt haar aanwezigheid aan om met spandoeken aandacht te vragen voor landen waar het met de LHBT-rechten slecht is gesteld.

Volgens COC-voorzitter Tanja Ineke is Jourová te passief. "In Litouwen geldt al een jaar of zes een anti-homowet, maar de Europese Commissie is nog niet verder gekomen dan het schrijven van een enkel briefje."

De botenparade is het hoogtepunt van de EuroPride. Die begon op 23 juli met Roze Zaterdag en eindigt morgen.

STER reclame