EPA
NOS Nieuws

Op Roze Zaterdag kijkt COC (70) vooral naar wat nog niet is bereikt

Met Roze Zaterdag begint vandaag de Euro Pride, de Europese variant van de Gay Pride. Het jaarlijkse evenement voor homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen wordt sinds 1991 gehouden, steeds in een andere Europese stad. Voor het eerst sinds 1994 is de Euro Pride weer in Amsterdam.

De Euro Pride valt samen met de viering van het 70-jarige bestaan van het COC, de oudste LHBT-beweging ter wereld. De viering van deze verjaardag en de Euro Pride duren tot en met zondag 7 augustus, met op zaterdagmiddag 6 augustus de jaarlijkse Canal Parade in Amsterdam.

Het thema van de Euro Pride is dit jaar Join our freedom, feel free to join us. Daarmee wil de organisatie aandacht vragen voor de plekken in Europa waar homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen niet vrij kunnen leven. "We moeten blijvend aandacht vragen voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en gelijkheid van LHBT’s in het bijzonder", zegt directeur Lucien Spee van Amsterdam Gay Pride.

Denk aan sommige religieuze kringen en ouderen in zorginstellingen, waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is.

Ex-voorzitter COC Frank van Dalen

Ook voor het COC is nog veel werk te doen, zegt ex-voorzitter Frank van Dalen van de Nederlandse belangenvereniging. Hij wijst op een onderzoek vorig jaar van GGD IJsselland, waaruit blijkt dat 49 procent een negatieve houding heeft over homoseksualiteit. "Denk ook aan sommige religieuze kringen en ouderen in zorginstellingen, waar homoseksualiteit niet geaccepteerd is.

Met komst van het homohuwelijk is volgens Van Dalen veel bereikt, maar we moeten niet het idee hebben dat we er daarmee zijn. "De houding van de samenleving ten aanzien van homoseksualiteit is daarmee niet automatisch veranderd."

In het Vondelpark wordt deze Roze Zaterdag het 15-jarige bestaan van het homohuwelijk in Nederland gevierd. Bezoekers kunnen voor een dag met elkaar trouwen.

Vanavond wordt de Pride Walk gelopen, een wandeling van het Vondelpark naar de Dam. Deze is bedoeld als "signaal tegen homofobie en voor tolerantie en verdraagzaamheid".

In de tocht worden 78 vlaggen meegedragen van landen waar de situatie van de LHBT-gemeenschap zorgelijk is. Op de Dam is daarna de officiële opening van de Euro Pride.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl