Een moeder en kind kijken uit op IJburg
NOS Nieuws

In vinexwijk 'IJburg-Scheiburg' is de kans dat je uit elkaar gaat juist wel hoog

Het CBS maakte vanochtend bekend dat bewoners van vinexwijken niet meer, maar juist minder snel uit elkaar gaan. Maar niet in de Amsterdamse wijk IJburg, waar de kans op een relatiebreuk met 36 procent heel hoog is. "IJburg-Scheiburg is een term die hier wel vaker valt", vertelt Peter Hoogeveen, voorzitter van het Parentshouse. Het opvanghuis voor ouders met kinderen die uit elkaar zijn gegaan, maakt het makkelijker om na de breuk een betaalbare woning te vinden, een veelvoorkomend probleem.

Waarom de kans op een relatiebreuk in IJburg zo groot is, weet Hoogeveen niet zeker. Maar hij heeft wel een vermoeden. "Men zit op IJburg wat vrijer in het jasje dan in andere vinexwijken. Er wonen daar veel zzp'ers met creatieve beroepen. Daardoor ligt er misschien minder een taboe op uit elkaar gaan."

Ook kan de hogere kans op een relatiebreuk te maken hebben met de onafhankelijkheid van de inwoners van de wijk. "De bewoners kunnen hier makkelijk sneller zelfstandig worden."

Rust en ruimte

Volgens Ester Winkelhuis, bewoner van een van de twee opvanghuizen op IJburg, is de hoge kans op een relatiebreuk niet overduidelijk terug te zien in de wijk. Winkelhuis verhuisde van het centrum naar het opvanghuis van IJburg toen ze scheidde van haar man. Dat heeft haar erg geholpen. "Het opvanghuis heeft me rust en ruimte gegeven. Mijn kinderen hebben het hier prima gehad en ik heb zo de tijd gekregen om na te denken over alles."

Amsterdam heeft vier opvanghuizen van het Parentshouse, waarvan er twee op IJburg staan. Die huizen krijgen een constante stroom aan aanmeldingen binnen. "We hebben sinds het oprichten in 2013 nog niet leeg gestaan", zegt Hoogeveen.

Ondanks de hoge kans op een relatiebreuk in IJburg is de toestroom niet hoger dan die in Amsterdam Nieuw-West, waar de twee andere opvanghuizen staan. "Toen we die huizen een aantal weken geleden openden, dachten we even; gaat dat wel lopen? Maar ook hier blijven er constant aanmeldingen binnen komen." Dat ligt volgens Hoogeveen ook aan de nieuwbouw in de wijk. "Net als IJburg bestaat Nieuw-West uit nieuwbouw en wonen er veel jonge gezinnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl