NOS Nieuws

Vinex-stellen juist minder vaak uit elkaar

Bewoners van vinexwijken gaan niet meer, maar minder vaak uit elkaar dan stellen die ergens anders wonen. Volgens het CBS blijven partners in vinexwijken, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, juist langer bij elkaar.

Het verschil komt doordat in vinexwijken relatief veel startende gezinnen wonen met kinderen, een hoog inkomen en een koopwoning. Die zijn volgens het CBS meer met hun toekomst bezig en minder geneigd om te scheiden of uit elkaar te gaan. Ook buiten vinexwijken blijven deze stellen langer bij elkaar dan armere mensen die in een huurhuis wonen. Stellen met een laag inkomen en een huurhuis gaan drie keer zo vaak uit elkaar als stellen met een hoog inkomen en een koophuis.

Per 1000 paren die op 1 januari 2014 in een vinexwijk woonden, waren er 26 een jaar later niet meer bij elkaar. In heel Nederland lag dat op 33 per 1000, zegt het CBS.

Van de tien grootste vinexwijken gaan de minste stellen uit elkaar in Houten. In de Amsterdamse wijk IJburg lopen relatief gezien de meeste relaties stuk.

Positief nieuws

Hans Leeflang, bedenker van de vinexwijk, is blij met het positieve nieuws. "Eindelijk eens goed nieuws over de wijk", zegt hij.

"Dit is iets waardoor het imago wordt opgepoetst. Vanaf het begin van de vinexwijk was er al een groot verschil in de beleving tussen mensen binnen de vinexwijk en buiten de vinexwijk. Dit nieuws laat eindelijk een fijn geluid horen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl