Boko Haram-leider Abubakar Shekau
NOS Nieuws

Boko Haram-leider verzet zich tegen 'staatsgreep' IS

Boko Haram-leider Abubakar Shekau heeft woedend gereageerd op de benoeming door IS van een nieuwe leider in West-Afrika. Shekau benadrukt dat hij aan het roer blijft van Boko Haram, dat gold als IS-tak in de regio.

IS heeft Shekau's rivaal Abu Musab al-Barnawi aangewezen als nieuwe leider. In een audioboodschap spreekt Shekau van een staatsgreep. "Ik werd wakker en zag welke ongelovige mij zou moeten opvolgen. Dat wil ik niet. We kunnen ons niet onderwerpen aan mensen die niets weten van alle heilige boeken en theorieën."

Shekau zegt volgens persbureau AP dat hij meerdere brieven aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi heeft gestuurd. Daarin zou hij hebben geschreven dat Barnawi ongelovig is. Volgens Shekau heeft de leider van IS daar nooit op gereageerd.

Moskeeën

Barnawi wil volgens een blad van IS stoppen met aanslagen op moskeeën en markten waar veel moslims komen. Dergelijke aanvallen zijn onder de leiding van Abubakar Shekau juist kenmerkend geworden voor Boko Haram.

Shekau zwoer vorig jaar maart trouw aan IS, waarna de terreurgroep hem erkende als voorman van de West-Afrikaanse tak. Onder Shekau's leiding ontvoerde Boko Haram in 2014 ruim 200 Nigeriaanse schoolmeisjes. Ook werden tal van aanslagen gepleegd in Kameroen, Tsjaad en Niger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl