Betoger in Niger roept op om samen te strijden tegen Boko Haram AFP

IS heeft een nieuwe leider benoemd voor zijn West-Afrikaanse afdeling, meldt een tijdschrift van IS. Het gaat om Abu Musab al-Barnawi, die voorheen een belangrijke functie binnen Boko Haram had maar zich enige tijd geleden afsplitste met een eigen terreurorganisatie, Ansaru.

Barnawi brak met Boko Haram omdat die groep volgens hem lukraak burgers doodt, vooral moslims. Zijn Ansaru-beweging is gespecialiseerd in het ontvoeren van Europeanen. Ansaru belooft geen aanslagen te plegen op moskeeën en markten waar veel moslims komen. Dat spreekt IS meer aan.

IS noemt de naam Boko Haram helemaal niet meer, maar richt zich nu op de Ansaru-groep onder leiding van Barnawi. 

Te extreem

Tot nu toe erkende IS Boko Haram-leider Abubakar Shekau als voorman van de West-Afrikaanse tak. Hij onderwierp zich weliswaar aan IS en diens leider Abu Bakr al-Baghdadi, maar zou onvoldoende gehoorzaam zijn geweest aan IS en in de ogen van IS te extreem zijn. Zo zou hij vasthouden aan het inzetten van kinderen bij zelfmoordaanslagen, iets wat IS hem verbood. 

Onder Shekau ontvoerde Boko Haram in 2014 meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes. De groep liet de meisjes later zien op een video. 

STER reclame