Ouders van de ontvoerde meisjes houden een demonstratie
NOS Nieuws

Ontvoerde schoolmeisjes Nigeria te zien op video CNN

De Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram heeft een video vrijgegeven waarop 15 meisjes zijn te zien die samen met 261 andere schoolmeisjes twee jaar geleden in Chibok werden ontvoerd. Het is het eerste teken van leven, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De meisjes dragen een hidjab, een islamitische hoofddoek. Ze zeggen hun naam en vertellen dat ze in Chibok zijn ontvoerd. Twee moeders hebben de beelden bekeken en hun dochters herkend. Een klasgenote die uit handen bleef van de ontvoerders, heeft de andere 13 meisjes geïdentificeerd.

De video zou op 25 december vorig jaar zijn gemaakt, waar is onduidelijk. De Nigeriaanse regering onderzoekt de video. Wat volgens een minister opvalt, is dat de meisjes er opvallend ontspannen bij staan. Hij vraagt zich af of de beelden niet langer geleden zijn opgenomen.

Boko Haram viel vandaag precies twee jaar geleden 's nachts een middelbare school binnen en nam de 276 meisjes mee. Ze lagen te slapen in de slaapzaal toen de terroristen toesloegen. Korte tijd na de ontvoering konden 57 kinderen ontsnappen.

Het Nigeriaanse leger opende een klopjacht op de ontvoerders om de meisjes te bevrijden maar zonder succes. Dat leidde in Nigeria tot veel kritiek op de regering. Kiezers straften daarom president Goodluck Jonathan vorig jaar af door hem niet een nieuwe termijn te gunnen.

De nieuwe president Muhammadu Buhari onderhandelt nu met Boko Haram over de vrijlating van de schoolmeisjes. Hij zou bereid zijn een onbekend aantal islamitische gevangenen te laten gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl