Anis B. in Amsterfdam voor de rechter
NOS Nieuws

Terreurverdachte Anis B. aan Frankrijk uitgeleverd

Terreurverdachte Anis B. is uitgeleverd aan Frankrijk. Hij had nog een kort geding aangespannen om uitlevering te voorkomen, maar trok dat weer in. Vandaag is hij overgedragen aan de Franse autoriteiten.

B., die een Frans paspoort heeft, werd op verzoek van Frankrijk in maart in Rotterdam aangehouden. In zijn appartement vond de politie 45 kilo munitie, voornamelijk voor kalasjnikovs. In zijn ouderlijk huis in Frankrijk werden jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen gevonden.

'Doelwit was EK'

De Franse justitie kwam B. op het spoor door het terrorisme-onderzoek naar Reda Kriket. Deze verdachte werd in maart gearresteerd in Parijs. Hij had veel wapens in huis en had volgens de Fransen vergevorderde plannen voor een aanslag. Twee weken geleden meldde premier Valls in het parlement dat Kriket een aanslag wilde plegen tijdens het EK voetbal. Hij gebruikte dat als argument om de noodtoestand te verlengen.

Kriket reed in Frankrijk rond in een auto die op naam stond van B. Hij dook ook op in Rotterdam. De politie vond zijn vingerafdrukken op de munitiepakketten in de kelder van B. In maart werden ze volgens het OM samen opgepakt wegens winkeldiefstal in Nieuwerkerk aan den IJssel, vlak bij Rotterdam. Dankzij hun valse identiteitsbewijzen bleven ze op vrije voeten.

Kort geding

B. heeft zich steeds tegen uitlevering aan Frankrijk verzet. Hij is bang dat hij levenslang krijgt, en onder onmenselijke omstandigheden vast komt te zitten. Verder wilde hij niet dat hij ook nog in Nederland vervolgd zou kunnen worden voor misdrijven. Daarover had hij op het laatste moment nog een kort geding aangespannen. Toen duidelijk werd dat Frankrijk hem ook voor zijn 'Nederlandse' vergrijpen, zoals wapenbezit, zal vervolgen en dat hij daarvoor niet terug hoeft naar Nederland, trok B. het kort geding in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl