Anis B. (links) in de Amsterdamse rechtbank
NOS Nieuws

Terreurverdachte Anis B. mag worden uitgeleverd aan Frankrijk

Nederland mag de Franse terreurverdachte Anis B. uitleveren aan Frankrijk. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam bepaald. De Franse justitie verdenkt B. van deelname aan een terroristische organisatie.

B. wordt binnen tien dagen aan Frankrijk overgedragen, tenzij hij nog een kort geding aanspant tegen de beslissing van de rechter. Hij kan niet in beroep gaan tegen de uitspraak.

B. (32) heeft zich steeds verzet tegen uitzetting, omdat hij vreest voor een levenslange gevangenisstraf. Ook zou hem een onmenselijke behandeling te wachten staan. Volgens zijn advocaat was bovendien het Europese aanhoudingsbevel niet volgens de regels opgesteld. Maar de rechter wees het verweer van de raadsvrouw af.

B. werd op verzoek van de Franse justitie op Eerste Paasdag in Rotterdam aangehouden. Zijn telefoonnummer stond op de simkaart van terreurverdachte Reda Kriket, die kort tevoren in Frankrijk was opgepakt.

In de Rotterdamse woning waar B. verbleef, vond de politie 45 kilo munitie voor vuurwapens. Bij de duizenden patronen zat veel munitie voor kalasjnikovs. Deze wapens zijn eerder door terroristen gebruikt bij aanslagen.

In B.'s ouderlijk huis in Frankrijk werden jihadistische video's en handleidingen voor het maken van bommen aangetroffen.

Syrië

B. was bevriend met Kriket, en de twee zijn volgens de Franse justitie samen in Syrië geweest. Kriket zou al ver zijn gevorderd met de voorbereidingen voor een grote aanslag, toen hij werd aangehouden.

In zijn woning werd een compleet wapenarsenaal gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl