De marechaussee op Schiphol
NOS Nieuws

Extra controles Schiphol vanwege 'signaal' over terreurdreiging

Vanwege een 'signaal' over een terreurdreiging zijn er grote controles op en rond de wegen naar Schiphol. De marechaussee controleert steekproefsgewijs auto's.

Volgens de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, is in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tot de extra controles besloten. Schiphol was gisteravond al geïnformeerd over de extra controles, zei een woordvoerder.

De NCTV laat weten dat het signaal serieus wordt genomen, omdat het past in deze tijd. Volgens de woordvoerder kan het worden vergeleken met de maatregelen die een paar weken geleden bij het dancefeest Sensation zijn genomen.

  • Twitter.com/ElineAmsterdam
    De marechaussee controleert auto's
  • Twitter.com/ElineAmsterdam
  • Twitter.com/ElineAmsterdam
  • Charlotte van Leur
    File op de afrit, op de A4 kan gewoon door worden gereden

Het signaal dat binnen is gekomen "past in het landelijke dreigingsbeeld". Sinds 2013 is het dreigingsniveau terrorisme verhoogd van beperkt naar substantieel. Om wat voor signaal het dit keer gaat, is niet bekendgemaakt.

Onzichtbare maatregelen

Naast de controles is er ook een aantal onzichtbare maatregelen genomen, zegt de gemeente. Volgens de marechaussee zijn er extra patrouilles op het hele terrein van Schiphol.

Het is niet duidelijk of en hoe passagiers die met de trein aankomen op Schiphol extra worden gecontroleerd. De controles vallen op een van de drukste dagen van de zomer voor de luchthaven.

´De maatregelen zijn voor onbepaalde tijd´

Er ontstonden vanochtend files en sommige mensen besloten uit te stappen en lopend verder te gaan, vermoedelijk om te voorkomen dat ze hun vlucht missen. Bij de vertrekhal komen volgens verslaggever Edwin van den Berg mensen aan die een stuk later aankwamen dan gepland. Donderdag was er een gewone controle bij Schiphol, in het kader van de Wet wapens en munitie.

De luchthaven adviseert mensen vandaag om extra tijd te nemen en eerder van huis te gaan. Een woordvoerder van de marechaussee zegt dat het uitgangspunt is dat Schiphol bereikbaar blijft. Als dat in het gedrang komt, worden de controles heroverwogen. De woordvoerder benadrukt dat er nog meer maatregelen van kracht zijn, ook niet zichtbare.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl