ANP

Een 'signaal' over terreurdreiging leidt tot flinke files richting de vertrekhal van luchthaven Schiphol. Vakantiegangers en andere reizigers staan al op de snelweg A4 in de rij, om vervolgens stapvoets langs een controle van de Marechaussee te rijden. 

"Sommige auto's worden uit de rij gehaald en moeten alles opengooien, wij mochten gewoon doorrijden", zegt Boudewijn van Opstal. Hij dacht eerst dat de file veroorzaakt werd door de enorme vakantiedrukte. "Maar na de controle was de drukte voorbij en ging het allemaal heel snel", vertelt Van Opstal. "Een handjevol mensen liep over de snelweg. Die dachten waarschijnlijk dat de file helemaal tot de vertrekhal stond."

´Het was wel even spannend, maar we hebben het gehaald´

De controle is niet sluitend. "Auto's worden lukraak uit de rij gepikt", zegt verslaggever Edwin van den Berg. Reizigers die binnendoor of met de trein naar de luchthaven reizen, merken weinig van de controles. Op de luchthaven zelf is weinig te merken van de extra controles, stellen ooggetuigen. "Ook de controle na het inchecken ging vlot, maar ik ben nog nooit zo goed gecontroleerd, geloof ik", zegt Van Opstal.

"Ik zie vooral mensen die vertraagd aankomen in de vertrekhal, bang dat ze hun vlucht missen", zegt Edwin van den Berg. Wat de dreiging precies omvat is onduidelijk. "Daar vertelt de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, niets over. Twee maanden geleden was er ook een 'signaal', dat bleek uiteindelijk om een dronken reiziger te gaan." 

Het vliegverkeer heeft vooralsnog weinig tot geen last van de controles, zegt de luchthaven.

STER reclame