NOS Sport

Nederlandse olympiërs vertrekken naar Rio

Nederlandse olympiërs vertrekken naar Rio

De eerste grote groep olympische sporters is vanochtend vanaf Schiphol naar Rio de Janeiro vertrokken. Zo'n zeventig sporters, onder wie de hockeyploegen, beachvolleyballers en handbalvrouwen zijn op het vliegtuig gestapt. De rest van de 241 sporters volgt de komende dagen. Over een kleine twee weken beginnen de Olympische Spelen in Brazilië en veel atleten willen op tijd zijn om te acclimatiseren.

"Het is goed om altijd ruim van tevoren naar het olympisch dorp te gaan", meent hockeyster Naomi van As. Zij kan het weten, want het zijn haar derde Spelen. "Dat hebben we in Londen en Peking ook gedaan om alles goed te kunnen verkennen. Die eerste paar dagen zijn hyperactief, dus je moet weer rust creëren."

Spanning

Danick Snelder, de aanvoerster van de handbalvrouwen, heeft wat minder ervaring. "Het is onze eerste keer op de Spelen, dus we hebben geen idee of we te vroeg gaan. Maar het lijkt me wel goed om de eerste grote 'wauw' snel achter de rug te hebben en ons dan te kunnen focussen op de wedstrijden."

De handbalvrouwen zijn dan ook extra nieuwsgierig naar de olympische sfeer. "Toen ik mijn tas gisteravond inpakte, begonnen de zenuwen toch echt te komen", vertelt Tess Wester. "Toen dacht ik wel even: we gaan echt! Ik ben blij dat het zover is en ik heb er veel zin in."

Voor de hockeyvrouwen is het doel glashelder: goud winnen en daarmee voor de derde opeenvolgende keer olympisch kampioen worden. Van As: "Dat is echt de missie, voor minder gaan we niet naar Rio. We willen het hoogst haalbare en dat zit er ook in. Het gevoel in de groep is supergoed, net als de vorige twee keer. Het vertrouwen is heel groot."

De handbalsters stappen met een iets meer ontspannen gevoel het vliegtuig in. Als debuterend land is het natuurlijk ongebruikelijk om meteen voor een gouden plak te gaan. "We zijn met twaalf landen en iedereen wil daar winnen", denkt Snelder. "We zien wel. We moeten gewoon bij de eerste wedstrijd beginnen en kijken waar het schip strandt."

Ook Wester is daar nuchter over: "Je kunt wel gaan dromen over de finale, maar dat heeft geen zin. Je moet de eerste wedstrijden winnen en dan verder kijken. Het is onzinnig om na te denken over wie je in de volgende ronde treft."

Handbalsters zijn verdeeld over mogelijke schorsing Rusland

Mogelijke dopingschorsing Rusland

Rusland is een van de tegenstanders in de groepsfase en dat is iets waar de handbalsters wel over nadenken. Het land dreigt geschorst te worden door het IOC vanwege een omvangrijk dopingschandaal. Als dat gebeurt, zou dat betekenen dat Nederland een andere tegenstander krijgt.

"Voor ons maakt het niet heel veel uit", denkt de aanvoerster. "Rusland is gewoon een van de twaalf landen. Als Rusland wegvalt, komt er gewoon weer een goed team voor in de plaats." Wester denkt daar anders over. "Als ze doping hebben gebruikt, mogen ze natuurlijk niet meedoen, vind ik. Dat zou ik van de ene kant wel jammer vinden, het is een geweldig handballand. Maar ja, als ze er niet bij zijn is dat toch weer gunstig voor ons, want dan heb je een goede tegenstander minder", lacht Wester.

Russische sporters op vliegtuig naar Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl