Op straat is in München op dit moment alleen politie te vinden
NOS Nieuws

Politie gooit München op slot

München is door de Duitse politie volledig afgesloten. Er is een massale klopjacht gaande naar de daders van een aanslag bij een winkelcentrum eerder deze avond. Daarbij kwamen zeker acht mensen om het leven.

Inwoners en bezoekers van de stad moeten van de politie binnenblijven of ergens naar binnen gaan. Winkeliers en restaurateurs mogen mensen die al in hun zaak waren, voorlopig niet naar buiten laten.

De Duitse spoorwegen hebben slaaptreinstellen beschikbaar gesteld voor mensen die niet naar huis kunnen. Ook enkele hotels bieden gratis overnachtingen aan. Moskeeën in München blijven de hele nacht open, zodat mensen daar hun toevlucht kunnen zoeken.

In een passage in het centrum van München sommeerde de politie het publiek eerder vanavond om op de grond te gaan liggen en zich te laten fouilleren. Agenten liepen daarbij rond met getrokken wapens. Alle winkels in het centrum zijn inmiddels gesloten; het winkelgebied is afgesloten.

  • AFP
    De Duitse politie niet ver van het getroffen winkelcentrum in München
  • AFP
    De politie vergrendelt metrostration Karlsplatz in München
  • AFP
    De Duitse hulpdiensten, niet ver van het getroffen winkelcentrum in München

Opvallend genoeg werd ook een terrein bij het Olympiapark ontruimd, waar het Tollwood Summer Festival gaande was. Bezoekers moesten hun heil elders zoeken. De organisatoren zeggen dat het besluit in overleg met de politie is genomen.

Duitse politie vraagt mensen te gaan liggen, zodat ze gefouilleerd kunnen worden

De situatie lijkt enigszins op die van vorige week donderdag in Nice. Ook toen vond een aanslag plaats en schuilden mensen in winkels, restaurants en bij particulieren die hun woonruimte ter beschikking stelden. Iets soortgelijks gebeurt nu ook in München.

Dit keer gaat het echter niet om één straat maar om de hele stad. De politie tweette de waarschuwing ook in het Frans:

De politie heeft mensen ook gevraagd om geen foto's of videobeelden van de politie online te plaatsen, omdat dit mogelijk in het voordeel van de voortvluchtige daders zou kunnen zijn.

Het openbaar vervoer in de stad is voorlopig helemaal stilgelegd en het treinstation is ontruimd. Het autoverkeer in het zuiden van het land wordt dwingend verzocht alle wegen naar München vrij te houden, een aantal wegen is door de politie al geblokkeerd.

Boven de stad cirkelen helikopters en overal klinken sirenes. Eerder op de avond kwamen aanvankelijk ook meldingen van een of meer schietpartijen in het centrum. Die bleken niet te kloppen: wel was op dat moment sprake van paniek onder mensen die zich toen nog op straat bevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl