NOS NieuwsAangepast

Trump belooft aanhang om 'Amerika weer sterk en veilig te maken'

'Geen welvaart zonder orde en gezag'

Donald Trump (70) heeft zijn nominatie voor het Amerikaanse presidentschap aanvaard. De Republikein richtte zich in zijn acceptatiespeech op Amerikanen die het gevoel hebben dat hun land steeds minder aanzien heeft. Hij beloofde harde actie om, waar nodig, de bevolking te beschermen.

'Law and order' was een terugkerende passage in het betoog van Trump. Hij werd aangekondigd door zijn dochter Ivanka, die hem prees "om zijn behulpzaamheid". Nadat Trump zijn nominatie had geaccepteerd, scandeerde de zaal 'USA, USA'.

Heel negatief

"Dit kwam wel aan", zei NOS-correspondent Wouter Zwart over de toespraak. "Trump is er meer dan in geslaagd om de angsten en de zorgen van de normale Amerikaan thuis op de bank te verwoorden. Het werd daardoor wel een heel negatieve toespraak."

Correspondent Wouter Zwart over de speech: Dit kwam wel aan

Eerder vannacht lekte zijn speech al uit via Amerikaanse media. De inhoud van de toespraak was onder embargo verspreid.

Trump zei in zijn toespraak dat hij illegale immigranten wil aanpakken. Die lopen volgens hem "vrij rond en vormen zo een bedreiging voor vreedzame burgers".

Clinton weer de klos

Hillary Clinton moest het opnieuw ontgelden. Trump gaf haar de schuld van onder meer de situatie in Libië, Iran en Syrië. "Laten we haar in november verslaan", zei hij lachend. In de zaal werd 'lock her up' ('sluit haar op') gescandeerd.

Tijdens zijn speech werd een protesterende vrouw door de politie uit de zaal verwijderd. Trump zei toen hoe blij hij is met de politie in Cleveland.

Tot besluit zei Trump dat hij Amerika weer groot, sterk en veilig wil maken. Daarna kwam onder luid applaus zijn gezin bij hem op het podium staan.

 • AFP
  Nadat Trump zijn nominatie had geaccepteerd, scandeerde de zaal 'USA, USA'
 • AFP
  Trump werd aangekondigd door zijn dochter Ivanka
 • AFP
  Het was de vierde en laatste dag van de Republikeinse Conventie
 • AFP
  Daarna kwam zijn gezin bij hem op het podium staan
 • AFP
  Trump sloot zijn toespraak af met de bekende woorden 'we will make America great again'

'Law and order'-kandidaat

In zijn toespraak presenteert Trump zichzelf als de enige echte 'law and order'-kandidaat. Hij schetst een Amerika dat in een veiligheids- en identiteitscrisis verkeert, na jaren van Democratisch leiderschap en mismanagement door de politieke gevestigde orde.

Trump verwijst daarmee naar de strijd tegen IS en het gevoel van onveiligheid dat Amerikanen hebben na de aanslagen in San Bernardino en Orlando en de aanvallen op politieagenten in Dallas en Baton Rouge.

Trump stelt dat hij de enige is, die de veiligheid van Amerika kan garanderen en het land zijn kracht en trots kan teruggeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl