Ergdogan zit Turkse Nationale Veiligheidsraad voor
NOS Nieuws

Erdogan: mogelijk andere landen betrokken bij couppoging

De Turkse president Erdogan suggereert dat er mogelijk buitenlandse mogendheden betrokken zijn geweest bij de couppoging van afgelopen vrijdag. Dat heeft hij gezegd tegen de nieuwszender Al Jazeera. Welke landen dat zouden zijn liet hij in het midden.

In het gesprek ontkende Erdogan dat hij steeds autoritairder optreedt. "We blijven een democratie, daar zullen we nooit afstand van doen."

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er precies betrokken waren bij de staatsgreep, stelt Erdogan. Maar het is volgens hem maar een klein deel van het leger. "De terroristische organisatie probeerde de minderheid de meerderheid te laten domineren."

Eerder vandaag vergaderde Erdogan vijf uur met de Nationale Veiligheidsraad. Daarin zijn mogelijke noodmaatregelen besproken. In Turkije wordt nu gewacht op de bekendmaking van die maatregelen door Erdogan. Dat zou vanmiddag gebeuren, maar volgens verslaggever Lex Runderkamp in Istanbul "zijn de plannen zo groot, met zoveel details dat het nog wel lang zou kunnen duren."

Onderwijs

Turkse media zeggen dat er in de Nationale Veiligheidsraad onder meer gesproken is over de invoering van de staat van beleg, herinvoering van de doodstraf en een grondige herstructurering van het leger.

De Turkse justitie heeft 99 generaals en admiraals officieel aangeklaagd voor hun rol bij de mislukte coup van dit eind vorige week. Dat is net iets minder dan een derde van alle hoge officieren in het Turkse leger.

In totaal zijn er tot nu toe zo'n 50.000 mensen opgepakt, ontslagen of uit hun functie gezet. Het gaat vooral om militairen, rechters en leraren.

Volgens Runderkamp vreest de regering van president Erdogan de onderwijssector omdat veel onderwijsinstellingen verbonden zijn met de beweging van Fethullah Gülen, de geestelijke die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep zit. Gülen leeft in zelfgekozen ballingschap in de VS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl