AFP
NOS Nieuws

Kritiek Syrische oppositie op anti-IS-coalitie na burgerdoden

De Syrische oppositie roept de internationale coalitie die IS bestrijdt op om beter op te passen bij bombardementen in het gebied. De oppositie vindt dat er te veel burgers omkomen door de aanvallen.

In een brief schrijft de groep dat er de voorbije tijd honderden burgers, vooral vrouwen en kinderen, zijn omgekomen bij bombardementen bij Manbij, in het noorden van Syrië. "Families liggen bedolven onder het puin, veroorzaakt door de bombardementen van de Internationale Coalitie", schrijft de oppositie. Gisteren alleen al zouden bij aanvallen in de regio 56 burgers zijn omgekomen.

Er wordt hard gevochten om Manbij, maar omdat de stad moeilijk in te nemen is, wordt er veel gebombardeerd, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Manbij is een cruciale stad voor IS op de doorvoerroute van Turkije naar Raqqa."

Spagaat

De oppositie vindt dat er te weinig wordt gedaan om burgerslachtoffers te voorkomen. "Honderden mensen sterven, maar de internationale gemeenschap zwijgt." De Syrische oppositie is zowel tegen Assad als IS en is bondgenoot van de coalitie.

Van Hoorn zegt dat de oppositie in een spagaat zit. "Ze willen dat IS wordt aangevallen, maar tegelijkertijd willen ze opkomen voor de belangen van gewone burgers in IS-gebied." Om die reden roept de oppositie volgens Van Hoorn niet op tot het staken van de aanvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl